Новите санкции на ЕС срещу Минск ще включват черен списък

...
Новите санкции на ЕС срещу Минск ще включват черен списък
Коментари Харесай

Лукашенко заплаши да спре газа за Европа, ЕС му отговори – няма да го позволим

Новите наказания на Европейски Съюз против Минск ще включват черен лист на самолетните компании, които транспортират мигранти
Александър Лукашенко заплаши, че ще прекъсне преноса на газ през Беларус към Европейски Съюз в отговор на разширяващите се наказания от блока. Президентът увери, че страната му е подготвена да отговори изрично на новите ограничавания, даже да затвори преноса през страната, предава ТАСС.

„ Ние отопляваме Европа, а те към момента ни заплашват, че ще затворят границата. Ами в случай че спрем природния газ? Затова бих предложил на полското управление, литовци и други безмозъчни хора да помислят, преди да приказват “, изяснява Лукашенко.

„ И в случай че затворим преноса през Беларус? Той няма да мине през Украйна: съветската граница там е затворена, няма пътища през балтийските страни “.

Лукашенко инструктира външното министерство „ да предизвести всички в Европа: единствено да ни наложат спомагателни наказания, несмилаеми и неприемливи за нас, би трябвало да отговорим. Как да отговорим, разбрахме се с вас преди 6 месеца “, сподели той.

Европейски Съюз няма да разреши на Лукашенко да го заплашват с преустановяване на доставките на съветски газ за Европа през беларуска територия.

Това съобщи европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони на конференция в Брюксел.

„ Когато става дума за доставки на газ, би трябвало да се възползваме оптимално от връзките си с страните снабдители - африканските страни, Норвегия, Русия - и няма да позволим на Лукашенко да ни сплашва “, добави той.

Той също по този начин удостовери, че сигурността на доставките на газ за Европейски Съюз ще бъде включена в първата отбранителна идея на Европейски Съюз, която ще бъде утвърдена през 2022 година и ще се назовава „ Стратегически компас на Европейски Съюз “.

Новите наказания на Европейски Съюз против Минск ще включват черен лист на самолетните компании, които транспортират мигранти, заяви представителя.

Предстои Европейски Съюз да разиска опцията за приемане на пети пакет от наказания против Беларус, който може да включва както лични ограничаващи ограничения против беларуски длъжностни лица и чиновници в областта на сигурността, по този начин и ограничения от икономическо естество. Очаква се това да бъде главната тематика на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Брюксел на 15 ноември.

Европейският съюз обмисля също опцията за договаряния с Организация на обединените нации и Беларус по отношение на репатрирането на мигрантите, струпани на полско-беларуската граница, през летището в Гродно. Това заяви Ройтерс, базирайки се на дипломати от Европейски Съюз. Според медията не е изключена финансова помощ от Европейски Съюз за постигането на тази цел.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР