Новите родители представят превод на материала на Consumer Reports, свързан

...
Новите родители представят превод на материала на Consumer Reports, свързан
Коментари Харесай

Раждането: какво да откажем, когато чакаме дете

Новите родители показват превод на материала на Consumer Reports, обвързван с рисковете, които може да настъпят при раждане с използването на някои от най-разпространените медицински процедури. Изследванията и данните са за Съединените щати, само че защото и десетте показани интервенции са необятно застъпени в България, считаме, че съветът към родилките да имат едно мислено, когато пристъпват към тях, важи с цялостна мощ и у нас.

Въпреки че Щатите разполагат със опазване на здравето, което надвишава по бюджет здравните системи в останалите елементи на света, бебетата и майките получават не толкоз добра грижа, колкото в някои други развити страни. Децата в Съединени американски щати са двойно по-застрашени от гибел преди първия си рожден ден спрямо тези в Япония и Финландия да вземем за пример. В момента Америка се намира след 59 други страни в предварителната защита на майчината смъртност по време на раждане и е една от осемте страни в света, дружно с Афганистан и Салвадор, в които смъртността при майките пораства.

Защо? Отчасти поради това, че американските майки към този момент не са толкоз здрави, колкото в предишното, „ което способства за по-високорискови бременности “ , споделя доктор Даян Аштън – заместник-директор по здравната част на March of Dimes (американска неправителствена организация, работеща в посока подобряването на здравето на майките и бебетата, бел. ред.).

Но другата съществена причина за това може би се крие във обстоятелството, че лекарската целенасоченост наподобява взема превес над положителния излаз. Американската здравна система се е трансформирала в машина за раждане, която постоянно се движи по свое лично разписание, вместо да следи по-трудно предвидимия „ график “ на майките и бебетата. Това, което кара тази „ машина “ да се движи непрекъснато, са софтуерните намеси – животоспасяващи в някои обстановки, само че и много бъркащи се в естествените, здравословни процеси и увеличаващи заплахата, в случай че се ползват неуместно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР