Новите процесори Granite Rapids на Intel, базирани на високопроизводителните P-ядра,

...
Новите процесори Granite Rapids на Intel, базирани на високопроизводителните P-ядра,
Коментари Харесай

Intel представи процесорите Xeon 6 с предишни имена Sierra Forest и Granite Rapids

Новите процесори Granite Rapids на Intel, основани на високопроизводителните P-ядра, и процесорите Sierra Forest, основани на извънредно енергийно ефикасните E-ядра, ще излязат на пазара като част от една и съща фамилия – Xeon 6. Intel направи известието по време на своето събитие Vision 2024 във Финикс, Аризона. Производителят се отхвърля от марката Scalable в името на процесорите. И в този момент ще пуска нови чипове единствено с индексния номер на серията.

Формалният анонс на процесорите Sierra Forest и Granite Rapids бе извършен предходната година. Масовите доставки на тези чипове би трябвало да стартират през втората половина на тази година.

Да напомним, че Intel стартира да употребява марката Scalable за своите процесори Xeon през 2017 година с излизането на серията чипове Platinum 8100, които бяха построени въз основата на архитектурата Skylake.

А в този момент, през 2024 година, Intel има за цел да построи цяла екосистема от артикули и услуги с изкуствен интелект с името Intel Enterprise, които да дават отговор на актуалните условия на клиентите в сегментите на центровете за данни, крайните устройства и персоналните компютри. Като част от тази екосистема компанията възнамерява да употребява необятен набор от фреймуъркове и хардуер. И ще работи в тясно съдействие с самостоятелни снабдители на програмен продукт и хардуер. Очаква се новите процесори от семейството Xeon 6, предопределени за корпоративния пазар, да изиграят основна роля в тази самодейност.

Процесорите Sierra Forest Xeon 6 ще бъдат първите, които ще се появят на пазара. Тяхната продажба ще стартира през второто тримесечие на тази година. Тези чипове ще оферират до 288 енергоефективни ядра и няма да бъдат оборудвани с P-ядра с огромна продуктивност. На собствен ред процесорите Granite Rapids Xeon 6, основани на P-ядра, ще се появят на пазара през втората половина на тази година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР