Новите промени в пакет „Мобилност“ влошават условията за българските превозвачи.

...
Новите промени в пакет „Мобилност“ влошават условията за българските превозвачи.
Коментари Харесай

Превозвачи: Евродепутатите подведоха Борисов, това е пирова победа

Новите промени в пакет „ Мобилност “ утежняват изискванията за българските превозвачи. Това сподели в изявление за радио„ Фокус “ превозвачът Петко Ангелов.

По думите му става дума или за неразбирателство, или за небивалица на европейските служители. Той посочи, че реакция от страна на превозвачите ще бъде подхваната, откакто стане ясно какво тъкмо се е случило.

„ Мисля, че евродепутатите са подвели премиера Бойко Борисов, казвайки, че сме постигнали победа. В момента сме в по-лоша обстановка от преди, тъй като предходният вид беше, че водачите се прибират на 3 седмици, а камионите остават, до момента в който в този момент камионите би трябвало да се прибират на 3 седмици с товар до България и да излизат с товар. Това е небивалица на служителите, която е доста неприятна за нас. В първия миг и ние недоумявахме какво се случва, защото чакахме, че с признатата декларация за водачите обстановката ще се усъвършенства, а в този момент излиза, че с новия вид, даже и камионът да се прибере празен, не се признава, че се е прибрал “, изясни превозвачът. Петко Ангелов добави, че следва всички браншови организации да напишат намерено писмо и декларация с искане за обяснение и водене на договаряния отначало.

Ден откакто Комисията по превоз в Европейския парламент отхвърли част от текстовете на пакета „ Мобилност “, против които стачкуваха българските превозвачи, отзивите в България са опонира поради разнопосочната на моменти информация, заяви „ Фокус “.

Процедурата към този момент е единствено в начална фаза. Предстои тя да мине през още няколко стадия.
Информацията, която доближи до медиите в понеделник, публикувана от български евродепутати гласеше:

Евродепутатът Андрей Новаков даде изявление за пресслужбата на Групата на ЕНП в Екологичен потенциал, в което изясни „ след гласуването е отпаднала тоталната възбрана за потребление на кабините на камионите за отмора, отпаднало е и условието на всеки три седмици водачите да се прибират у дома, както и желанието на Комисията интернационалните водачи да попадат в обсега на Директивата за командированите служащи – т.е., на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка, да бъдат налагани локалните условия и локалното законодателство “.

Във понеделник вечерта от пресофиса на евродепутата Петър Курумбашев предоставиха систематизирани резултати от гласуването по първата част на Пакета за подвижност в Комисията по превоз и туризъм в Екологичен потенциал:

Директивата по отношение на командироването на служащи да не се ползва във връзка с интернационалния превоз и преноса, само че за сметка на това да се ползва във връзка с каботажа и комбинирания превоз в частта, в която имаме сухопътен транспорт;

По отношение на използването на почивката в кабината - водачите няма да могат да употребяват нито седмичната, нито понижената седмична отмора в кабината, в случай че не са паркирани на сертифицирани зони за паркиране, които ще би трябвало да дават отговор на дълъг лист с условия като брой тоалетни, душове, пейки за отдих, други санитарни и хигиенични условия, които следва да бъдат съобразени с пола (gender friendly);

Седмичната и понижената седмична отмора ще би трябвало да се употребява в хотел или на място, обезпечено от работодателя;

Компенсацията за понижената седмична отмора ще се употребява наложително преди приключването на третата седмица, само че няма да бъде наложително лидера да се прибира у дома, а може след авансово подадена декларация до работодателя да избере да употребява почивката си на друго място;

От друга страна, Комисията по превоз и туризъм одобри като обвързване на всеки три седмици транспортното средство да има най-малко едно натоварване и едно разтоварване в страната членка на регистрация; По отношение на разпоредбите за реализиране на каботажа - позволен е в границите на 7 дни от последното разтоварване в приемащата страна членка в хода на входящ интернационален транспорт, при изискване че престоя в тази държава-членка не надвишава 48 часа след влизането им на територията на тази страна членка.

Като път към пъкъла, застлан с положителни планове, дефинира гласуваните текстове в пакет „ Мобилност “ Красимир Лалов – зам.-председател на Националното съдружие на българските превозвачи. „ Поне от тази информация, която получихме и идва от евродепутата Петър Курумбашев, се оказва, че даже това е по-тежкият вид, в сравнение с това, против което протестирахме. В митинга ни нашите водачи трябваше да се прибират на три седмици, само че в този момент се оказва, че нашите камиони би трябвало да се прибират на 15 дни, което е две седмици. Незнайно за какво камионът би трябвало да се прибира, тъй като той нито има родственици, нито деца, с цел да си почива при тях, нито има обществена отговорност “, разяснява Лалов.

Според него това е най-страшният удар, по-страшен от този, който преди този момент е бил. „ Има един куп други недомислия, за които човек се чуди за какво публично не е пусната цялата стенограма от това гласоподаване и от изявленията, се споделя, че ние сме победили в една борба, само че към момента не сме спечелили войната. Това за жал не е тъкмо по този начин, не ми е ясно това пиар ли е, или недоумение на казуса. Това, което се е служило, не може да се каже, че изобщо е победа в каквото и да е “, добави той. Лалов съобщи, че ще бъде квалифициран народен митинг против гласуваните текстове.

„ Ние съответно ще се разграничим и Камарата на българските превозвачи от Пловдив, заради простата причина, че не против това сме се борили, с цел да стане нещо по-лошо, а да изградим и създадем нещо по-добро за българските превозвачи “, разяснява Лалов. Той посочи, че може би ще създадат една национална среща и ще приготвят народен митинг. „ Защото дефакто и деюре някой или не споделя истината, или заблуждават публичното мнение. Ако би трябвало да се прави нещо, то ще би трябвало да се направи културно и обикновено. Когато те излъжат, тогава културата отива на втори проект. Винаги бих желал в българското общество да се приказва почтено и намерено, колкото и да е мъчително “, сподели още Красимир Лалов.

Димитър Димитров, изпълнителен шеф на Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) съобщи, че не бързат да се радват за гласуваните текстове. Димитров посочи, че досега информацията е доста разнопосочна. „ В никакъв случай не мисля, че това е победа. „ Има някакъв прогрес във връзка със спането на борда на транспортното средство, т.е. когато е на паркинг, който дава отговор на един куб условия. В подобен случай лидерът може да спи на транспортното средство. Обаче ние не знаем да има такива паркинги “, съобщи Димитър Димитров.

Той посочи, че желанието е било до момента в който не бъдат построени тези паркинги в съответна държава-членка на всеки 100 км, както е показал европейският комисар отговарящ за превоза Виолета Булц, да не може страната членка да ползва това условие. „ Тоест водачите да могат да спят в транспортното средство. А в съответния случай, в случай че няма такива паркинги сме длъжни да спим в хотели. Оставяме камиона, не е ясно на кой нерешителен паркинг “, добави той.

Димитров разясни, че има прогрес по отношение на най-голямото терзание на превозвачите - условието на всеки три седмици водачите да се прибират у дома. „ Но се появява една нова точка, която гласи, че третата седмица би трябвало да има едно товарене и разтоварване в територията на страната по регистрация. Това за нас е доста по-лошо в сравнение с прибирането на лидера вкъщи. Прибирането на лидера може да стане с рейс, с лека кола, даже с камиона, който е празен или с някакъв товар. В случая какво споделят – лидерът може да не се прибира, т.е. оставяме го в Европа, само че транспортното средство би трябвало да го приберем с товар до страната на регистрация и би трябвало да излезе с товар “, разяснява Димитър Димитров.

Той добави, че се получава по този начин, че даже не може транспортното средство да се прибере празно. „ Става по този начин, че на база нашия импорт и експорт може да се окаже, че един камион ще чака с месеци до момента в който откри товар за България и от България, или ще прави транспортите от себестойност единствено и единствено да отговори на това условие “, сподели още Димитър Димитров.

„ Когато имаме цялостната информация ще може да кажем да, устройвани или не, не ни. Към момента – удовлетворили са нашите претенции, само че са вкарали някои нови, които доста повече ни утежняват в сравнение с предните. Това е информацията, с която разполагаме все още. На тази база несъмнено не сме удовлетворени “, добави Димитров.

Евродепутатът Ангел Джамбазки разяснява за радио „ Фокус “, че преждевременните празненства за пакета „ Мобилност “ са непотребни, защото борбата занапред следва. По думите му макар положителните вести има голям брой нюанси, даже в признатите точки, които занапред ще будят подозрение. „ Самото предложение за проекта „ Макрон “ беше индикативен образец за двойния стандарт, прилаган към страни от Източна Европа ", добави той.

„ Отпадна текстът, който задължаваше водачите да се прибират по родните си места на 21 дни, само че единствено в случай че авансово уведомят къде ще почиват на 21-вия ден и то две седмици авансово. Това още веднъж основава усложнения, тъй като лидерът по този начин би трябвало да си възнамерява превоза, с цел да каже къде ще бъде, което за превоза е дълъг период и ще бъде мъчно. Има още една измама - в третия документ от пакета се гласоподава връщането задължението на транспортното средство да товари или разтоварва най-малко един път на 21 дни в страната, в която е записано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР