Новите правила ще направят невъзможно споделянето и цитирането на журналистически

...
Новите правила ще направят невъзможно споделянето и цитирането на журналистически
Коментари Харесай

Директивата за авторското право: До къде ще доведат тези правила?

Новите правила ще създадат невероятно шерването и цитирането на журналистически публикации Директивата за авторското право бе напълно призната от правната комисия на Европарламента. Директивата обаче към момента не е станала законодателен акт и предстоят още гласувания.
 
Тя задължава всички уеб страници да наблюдават посредством филтри цялото наличие , което потребителите качват и да го изтриват автоматизирано при положение, че съдържа даже дребна част от авторски материал . По този метод могат да бъдат трити даже ваши персонални клипове, да вземем за пример от Фейсбук, единствено тъй като за няколко секунди в тях е прозвучала нечия ария или част от авторски текст.
 
Друг текст от директивата пък пази с авторски права даже заглавията на журналистически публикации , което би довело до съвсем цялостна неспособност за шерването им в обществените мрежи или цитирането им от друга медия.
 
Най-спорните текстове от директивата са член 11 и член 13. Първият пази от авторско право даже заглавията на журналистически публикации, което би лимитирало съвсем изцяло шерването или цитирането им. Според член 13 пък всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще би трябвало да следи за авторски права цялото наличие, което потребителите качват, без значение дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика. Подобна технология за пречистване обаче е скъпа и сега я имат единствено няколко колоси, като Гугъл, Фейсбук и Youtube.

Задължението за такива филтри е отпаднало от директивата, само че платформите съвсем нямат друга алтернатива, изясни за Дарик Димитър Димитров от Уикимедия. " Т.е. филтрите ги няма поименно, само че по този начин е структуриран целият текст, че единственият механически метод за повече платформи да обезпечи това е посредством въвеждането на филтри. Махнаха ги, само че де факто споделят " би трябвало да вкарате една технология, която прави това и това, и разказват филтри ", обясни той.-->
 
В последна сметка от текстовете са отпаднали всички платформи с некомерсиални цели . " Имам някаква груба линия на комерсиални и некомерсиални , каквото и да значи това, само че тя не е задоволително прецизна ", разясни той. 
 
Пред немска телевизия докладчикът на директивата Аксел Фос също не можа да каже кои платформи спадат към комерсиалните. " Причислявам Фейсбук, Twitter и Youtube. Не мога обаче от чисто правна позиция да кажа на 100% по какъв начин ще се интерпретира от Европейския съд ", съобщи той.
 
 ThinkStock/Getty Images

След приемането в правна комисия следва при започване на юли мандатът за директивата да бъде доказан или отритнат от Народното събрание . Ако бъде отритнат, текстовете още веднъж ще бъдат отворени и ще са вероятни промени. Ако бъде доказан, директивата отива към договаряния сред Народното събрание, съвета и комисията или така наречен триалог, изясни Ангел Джамбазки, българският представител в правната комисия.
 
" Беше даден мандат да стартира преговорен триалог. Нашата група гласоподава срещу член 11 и 13, гласувахме срещу въвеждането на каквито и да е филтри, следене и така нататък Не подкрепихме отчета, не подкрепихме даването на мандат за триалог, само че болшинството си е болшинство и решението е взето ", уточни той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР