„Новите позитивни за SARS-CoV-2 тестове в България през седмицата (

...
„Новите позитивни за SARS-CoV-2 тестове в България през седмицата (
Коментари Харесай

Нов 22,2% спад на К19-позитивните тестове, но сме №1 в света по смъртност

„ Новите положителни за SARS-CoV-2 проби в България през седмицата ( 5-12 февруари) са 42 030 при 54 043 през предходната седмица.

Втора поредна седмица се записва спад на новите позитивни проби, освен това се форсира -22,2% против 12,6 предходната.

Дали ще се върнем към напредък след връщането на учениците следва да забележим през новата седмица. Вирусът доста пъти ни изненадваше.

В графиката са включени новите положителни проби като брой (лява скала) и процентът открити случаи по отношение на тестваните лица (дясна скала).

На седмична база позитивните проби също понижават за втора седмица. При 23,3% предходната до 21,7% тази. Това е още едно съображение да имаме вяра, че пикът на "омикрон вълната " е минал.

В Европа броят на новите случаи също спада с по-висока скорост -16% по отношение на -7% предходната седмица. Като има дребни изключения при страни, където случаите порастват, поради по-късното влизане в омикрон вълната (Германия, Русия, Украйна). Има обаче и страни, които още веднъж порастват и които сякаш минаха пика от дълго време да вземем за пример - Холандия, Дания, Словакия, Норвегия https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/…

Песимистичните прогнози, че омикрон разновидността макар, че е с по-ниска вирулентност и надлежно с по-ниска смъртност ще провокира повишение на смъртността в България, поради ниското равнище на имунизацията се удостовери, за жалост.
Броят на умрелите в България през седмицата 5-12 февруари с диагноза SARS-CoV-2 е 631 при 607 предходната седмица.

Втора седмица растеж, само че със доста закъснение 4,0% при 25,2% предходната. Като се има поради, че новите случаи понижават две следващи седмици може да се допусна, че евентуално сме стигнали пика през тази седмица и при умрелите.

Видимо е, че новата "омикрон вълна " протича със доста по-ниска смъртност. В момента четвърта седмица имаме на половина по-малко умряли спрямо миналата вълна, макар два пъти множеството нови случаи.
Песимистичните прогнози, че България ще бъде наранена по-тежко от останалите страни в Европейски Съюз се потвърдиха.



За последните седем дни България е на процедура първа в света по умряли 92 умряли на 1 млн. (миниатюрните страни като British Virgin Islands и Montserrat няма смисъл да се броят). Страната изпревари Северна Македония с 90 на 1 млн. и Босна и Херцеговина с 87 на 1млн. https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/…

Данните за високите равнища на умрелите с SARS-CoV-2 съпоставяне с предходните интервали се удостоверяват и от умрелите за седмицата от Национален статистически институт като повишаването е сходно на това при умрелите със SARS-CoV-2 (виж втората графика)”, написа и рсочи доцент Тихомир Безлов, който към този момент 2 години всяка седмица показва и проучва статистиката на ковид.

Мария Пенчева

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР