Новите подварианти на Омикрон могат да доведат до значително увеличение

...
Новите подварианти на Омикрон могат да доведат до значително увеличение
Коментари Харесай

Нови подварианти на Омикрон може да увеличат случаите на коронавирус -

Новите подварианти на Омикрон могат да доведат до доста нарастване на случаите на COVID-19 в страните от ЕС/ЕИП. След оповестяването му от СЗО за „ вид, пораждащ безпокойствие “ Омикрон продължава да мутира, което води до появяването на разновидности с по-различни генетични разновидности, оповестяват от здравното министерство.

През май 2022 година два подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха оповестени от СЗО и ECDC за „ разновидности, будещи безпокойствие “. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 са открити за първи път в Южна Африка, надлежно през януари и февруари 2022 година, а все още към този момент са преобладаващи там.

BA.4 и BA.5 притежават доста от разновидностите, присъщи на в началото открития вид Омикрон, само че имат повече общи черти с разновидността BA.2. Те имат редица спомагателни разновидности, някои от които могат да трансформират характерностите на вируса.

И двата нови разновидността носят разновидността L452R – разновидност в гена на така наречен шипов протеин, която преди този момент беше открита само при Делта разновидността на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е значим, защото се употребява от вируса, с цел да заразява човешките кафези и дефинира какъв брой елементарно се предава вирусът. Тази разновидност прави вируса по-заразен и може да му помогне отчасти да избегне имунната отбрана.

По данни на СЗО броят на случаите и на страните, които оповестяват за установяването на тези подварианти на Омикрон, се усилват. Постепенно подвариантът на Омикрон ВА.5 се популяризира и в Западна Европа. През последните седмици в Португалия се следи наклонност към повишение броя на случаите на COVID-19 , като делът на подварианта BA.5 измежду тях се усилва.

Наблюдаваното по-бързо разпространяване на BA.4 и BA.5 евентуално се дължи на способността им да заобикалят имунната отбрана, провокирана от предходна зараза и/или имунизация, изключително в случай че имунитетът е измършавял с течение на времето. Ограничените налични данни от изследвания, оценяващи проби от неимунизирани лица, които са били инфектирани с разновидността на Омикрон BA.1, демонстрират, че BA.4 и BA.5 са способни да избегнат имунитета, провокирана от зараза с разновидността BA.1.

Наличието на новите подварианти на Омикрон може да докара до доста нарастване на случаите на COVID-19 в страните от ЕС/ЕИП през идващите седмици и месеци. Към момента няма данни дали при подвариантите BA.4 или BA.5 болестта протича по-тежко спрямо преобладаващите все още в Европа подварианти BA.1 и BA.2.
У нас до момента няма открити случаи на тези подварианти.

Повече информация за COVID-19, имунизациите и имунизацията против коронавирусната зараза

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР