Новите пенсионери намаляват, 50% е спадът при тези под пагон.Българите

...
Новите пенсионери намаляват, 50% е спадът при тези под пагон.Българите
Коментари Харесай

Най-много боледуваме през януари

Новите пенсионери понижават, 50% е спадът при тези под пагон.

Българите боледуват най-често през януари, а разноските за болнични на Националния застрахователен институт (НОИ) са стигнали 508,9 млн. лева за предходната година.

Изненадващо макар че българите постоянно сливат почивните си дни за Великден, болничните през април са 60 хиляди по-малко от януари, демонстрират данните от осведомителния бюлетин на Национален осигурителен институт. Най-малко българите излизат в отпуск по болест през декември.

За 2017 година са издадени 2 031 997 болнични листове за към 863 800 души. Статистиката демонстрира, че по-често боледуват дамите сред 35 и 44 година При мъжете, получили парични компенсации, доминират 45-54-годишните. Разходите за болнични не престават да се подвигат, демонстрира още бюлетинът на Национален осигурителен институт. За предходната година разходът на човек е бил 572,97 лева, което е с 36 лева повече по отношение на миналата.

46 461 души са

излезли в пенсия през първите шест месеца на 2018 година, като приблизително вземат към 357 лева Те обаче са с 3933 по-малко по отношение на същия интервал на 2017 година За цялата предходна година новите пенсионери са били малко над 53 хиляди

Основната причина за по-малкия брой новоотпуснати пенсии е растежът на изискуемите възраст и застрахователен стаж. За да се пенсионират, мъжете би трябвало да имат навършени 64 година и 1 месец при насъбран 38 година и 6 месеца трудов стаж.

Жените би трябвало да работят до 61 година и 2 месеца и да имат 35 година и 6 месеца трудов стаж.

Два пъти по-малко са излезлите в пенсия военни, служители на реда и чиновници на ДАНС. През предходната година спадът при тях е 72%, когато пенсионерите под пагон са били едвам 1861. Причината е, че през 2016 година бяха въведени нови правила за чиновниците на силовите ведомства.

Сега те би трябвало да имат освен 27 година застрахователен стаж, 18 година от които в системата, само че и да са навършили най-малко 53 година Бумът на пенсионерите под пагон бе през 2016 година

Продължава наклонността от ден на ден хора да избират
ранна, само че понижена пенсия.

2612 българи са се възползвали от правото си на ранно пенсиониране до 1 година преди да доближат възрастта.

Условието е да имат нужния стаж. Пенсията обаче им се понижава с 0,4% за всеки недостигащ месец стаж. Средно не са им достигали 10 месеца и половина.

Средната възраст на пенсионираните през 2017 година е била 57 година и седем месеца.

Според Кодекса на труда, в случай че човек е работил в последните 10 години преди пенсиониране при еднакъв шеф, има право на шест брутни заплати при прекъсване на работа.

Ако служителят е във компанията по-малко от 10 години, има право на две брутни заплати. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР