Новите огнища на птичи грип представляват риск не само за

...
Новите огнища на птичи грип представляват риск не само за
Коментари Харесай

Здравни организации предупреждават за опасност от птичи грип сред хората

Новите огнища на птичи грип съставляват риск освен за пернатите животни, само че и за хората, предизвестиха Световната здравна организация /СЗО/, Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО) и Световната организация за опазване на здравето на животните /СОЗЖ/ в взаимно прессъобщение, представено от международните информационни организации.
Заразата докара до заличаване на домашни птици, диви птици и някои бозайници, нанасяйки вреди на фермерите и на търговията с храни. " Въпреки че тези огнища засягат най-вече животните, те съставляват непрекъснат риск за хората ", се споделя в известието.
Трите организации обръщат внимание на възходящия брой случаи на заболяването при бозайници, които са " биологично по-близки до хората, в сравнение с птиците ". Това " поражда опасения, че вирусът може да се приспособява по-лесно, с цел да болести хората ", се споделя в взаимното известие на СЗО, ФАО и СОЗЖ. Някои бозайници могат да бъдат като " съд за разбъркване на грипни вируси, което да докара до появяването на нови, по-вредни за животните и хората ".
През 2022 година, 67 страни са докладвали на СОЗЖ за огнища на високопатогенния птичи грип H5N1 при домашни и диви птици. В същото време повече от 131 милиона домашни пернати са умряли или са унищожени във ферми поради болестта.
През 2023 година, още 14 страни оповестиха за огнища - главно в Северна и Южна Америка. От 2022 година насам 10 страни на три континента са съобщили на СОЗЖ за случаи на инфекцията при бозайници. Сред тях има както сухоземни, по този начин и морски жители, в това число норки, отглеждани във ферми в Испания, тюлени в Съединени американски щати и морски лъвове в Перу и Чили. Засегнати са най-малко 26 типа. H5N1 е открит и при домашни любимци, измежду които котки и кучета, в няколко страни.
Случаите на заразяване на хора с птичи грип са доста редки, като от декември 2021 година насам са регистрирани едвам осем.
При хората инфекцията може да " аргументи тежко заболяване с висок % на смъртност ". Установените досега случаи са свързани основно с непосредствен контакт с инфектирани птици и инфектирана среда.
" Въз основа на наличната досега информация вирусът не наподобява да се предава елементарно от един на различен човек, само че е належащо внимание, с цел да се открие всяка еволюция на вируса, която би могла да промени това ", съобщи Силвия Бриан, шеф на отдела в СЗО, което дава отговор за готовността при епидемии и пандемии, написа Българска телеграфна агенция.
СЗО е в тясно съдействие с ФАО и СОЗЖ, както и с мрежи от лаборатории, с цел да " следи еволюцията на тези вируси и да търси знаци за промени, които могат да бъдат по-опасни за хората ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР