Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева,

...
Новите лични карти ще поскъпнат. Те ще струват 30 лева,
Коментари Харесай

По 30 лева на човек за нова лична карта след няколко дни

Новите персонални карти ще нарастнат. Те ще костват 30 лв., вместо досегашните 18. Запазват се обаче безплатните персонални карти за 14-годишните, както и тези за хората над 70. Спира издаването и на безсрочни документи.

Новите персонални документи може да стартират да се издават още в края на май, когато би трябвало цялата система за израбтвонето им да е подготвена да проработи.

" Очакваме компанията реализатор по контракта да сътвори техническа опция, а също по този начин чакаме и в най-скоро време препоръчаните законодателни промени да влязат в действие ", сподели пред Българска национална телевизия Стоян Стефанов, шеф на дирекция " Български документи за идентичност " - Министерство на вътрешните работи.

Законодателните промени са нужни, тъй като отпада издаването на безсрочни персонални карти за хората, навършили 58 години.

" Това е съобразено с Европейското право и според европейските регламенти не се планува издаване на безсрочни персонални карти на жители на Европейската общественост. По тази причина е планувано персоналните карти, които досега издавахме като безсрочни на лица над 58-годишна възраст, към този момент от 18-годишна възраст до 70-годишна възраст да бъдат с 10 годишен период на годност. А лицата, които са навършили 70-годишна възраст ще имат право да изберат: 10-годишна годност или 30-годишна годност ", разясни Стоян Стефанов.

Така в осведомителните масиви ще се разполага и с оптимално настояща фотография на възрастните хора, с която да се понижи вероятността за злоупотреби. Новите персонални карти имат повече отбрани против фалшификации.

" Снимката ще бъде по-голяма, по-ясна и по-контрастна. И най-съществената оригиналност е, че в новата персонална карта ще има електронен притежател на информация ", сподели Стефанов.

Първоначално в чипа на персоналната карта ще бъдат въведени биометричните данни - фотографията на притежателя ѝ и два пръстови отпечатъка.

" Записването на биометричните данни на електронния насител на информация ще направи персоналната карта по-лесна за потребление при прекосяването на лицата през граница и при тяхното пътешестване ".

Така хората, които имат нова персонална карта, ще могат да минават през електронните гишета за граничен надзор, както това става в този момент, само че единствено с интернационален паспорт.

" А на по-късен стадий ще бъде записана и електронна идентификация на лицата. Тогава българските жители ще могат да я употребяват за работа във виртуална диря за потребление на електронните услуги, които се дават от страната. И надлежно с нея да дават електронни волеизявления ", сподели Стоян Стефанов.

Новите технологии и влагането на чип за електронна информация постановат и смяна на цената на новите персонални карти. Предложението е таксата за елементарен период на издаване да бъде 30 лв..

Бързата услуга за издаване за период от 3 дни ще коства 60 лв., а експресната услуга - в границите на 8 часа - ще коства 150 лв.. Експресно издадените документи обаче ще могат да се получават единствено от София, само че ще могат да се декларират във всяко едно районно ръководство на територията на страната. Запазва се безплатното издаване на първа персонална карта на навършилите 14 години, както и за хората, навършили 70 години.

" За лицата, които са в неравностойно състояние и с трайно понижена продуктивност, или със степен на увреждане 50% и над 50% да се резервира извънредно понижен размер на таксата за персонална карта. В случая предлагането е 3 лв. ".

Предложението за смяна на цената за издаване на персонални документи би трябвало да бъде утвърдено от държавното управление. От началото на идната година ще стартира издаването и на нови задгранични паспорти. Те също ще бъдат с усъвършенствана отбрана от фалшфициране, като ще се предлага и издаването на паспорти с 10 годишен период на годност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР