Новите леки коли и ванове в ЕС ще трябва да

...
Новите леки коли и ванове в ЕС ще трябва да
Коментари Харесай

Окончателно: Новите коли в ЕС – с нулеви емисии от 2035 г.

Новите леки коли и ванове в Европейски Съюз ще би трябвало да понижат със 100 % излъчванията си от 2035 година

Страните членки (Съветът) утвърдиха през днешния ден регламента, установяващ по-строги условия за понижаване на излъчванията от въглероден двуокис (СО2).

Решението бе взето от министрите на енергетиката на страните членки. България се въздържа дружно с Италия и Румъния, оповестиха източници от Съвета. Полша гласоподава „ срещу “.

Това стана, откакто Германия завоюва дерогация за коли, движещи се със синтетични горива.

Това ще става последователно. В интервала 2030-2034 година излъчванията при новите коли ще бъдат понижени с 55%, а при новите ванове – с 50 %. И в двата случая намаляването на СО2 е спрямо нивото от 2021 година

От 2025 до 2029 година ще действа регулационен подтикващ механизъм за коли с нулеви и ниски излъчвания. В неговите рамки в случай че един производител извършва избрани критерии за продажбата на такива коли, той може да получи отстъпка и да има право на по-малко прецизни цели за СО2. Критерият е 25% за колите и 17% за вановете.

Мярката е част от пакета „ Подготвени за цел 55 “. Тази цел съставлява набор от законодателни оферти за понижаване на излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз с най-малко 55% до 2030 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР