Новите градски гамени ли са част от колоездачите, които не

...
Новите градски гамени ли са част от колоездачите, които не
Коментари Харесай

„Някой кара колело”...и гази хора, правила и закони

Новите градски гамени ли са част от колоездачите, които не съблюдават никакви наредби и условия, карат както им скимне и са опасност най-много за децата? Такива въпроси си задават родители след следващият вандалски акт в Монтана, където колоездачка прегази момиче и го прати непосредствено в болница.

След случая дребната Ралица е е със строшен череп и хематом. Майката споделя, че е било невероятно да защищити детето си, тъй като колелото се е движило прекомерно бързо. Тя добави, че велосипедистката е гледала обратно, когато е блъснала щерка й. По думите й все още дъщеричката й е добре, само че има заплаха от болести, които могат да се отключат в резултат на удара. Затова тревожната майка провежда петиция за ограничение на достъпа на колела в част от парка в града.

Преди няма и 2 месеца, през май т.г. сходна покруса сполетя и софийско семейство. В Южния парк велосипедист рани малко дете и избяга, а по-късно се съобщи самичък.

Тогава полицията спретна акция да ревизира дали колоездачите имат нужната екипировка.

И рапортува, че за единствено за предходната година са глобени 720 велосипедисти. Че колоездачи са предизвикали 139 пътни случая с двама починали и 140 ранени.

Пак съгласно униформените, измежду най-честите нарушавания са смяна на посоката на придвижване, нахлуване в насрещното платно за придвижване и лишаване на преимущество, както и прекосяване по пешеходни алеи, зони, паркове и тротоари.

Подобни статистики надали носят разтуха на някого. Още повече, че валят отпреди цяла петилетка, че и от горната страна. Дори имаше съпоставения с злополуките, породени от таксиметрови водачи, които се оказаха по-малко от тези, направени от велосипедисти...

Преди година Министерство на вътрешните работи пусна обяснителен клип за това по какъв начин би трябвало да се движат колоездачите под надпис „ Някой кара колело” – рефрен от песента на група „ ПИФ”.

Видеото на Министерство на вътрешните работи най-много демонстрира по какъв начин колоездачите не съблюдават разпоредбите за прекосяване на пешеходна пътека.

По устав велосипедистите би трябвало карат по велоалеите и вдясно на пътните платна. Тротоарите не са място за колела, както и велоалеите не са място за пешеходци.

Правилата са на респект и прецизно се съблюдават в страните, където всеобщо се придвижват с колела. Там обаче и инфраструктурата е пригодена за този тип превоз, а тук към момента се построява. Този претекст се употребява от мнозина, само че надали може да се счита, че е логически аргумент против осъществявано безвластие у нас. Разликите ни с тези страни явно не са единствено културно-исторически...

Холандия е европейската страна с максимален % на велосипедистите. 31,2% от холандците се придвижват в града главно с колело, твърди проучване на Европейската комисия.

Страната е следвана от Унгария, където 19,1% от хората припознават велосипеда като главен градски превоз. След това се подреждат Дания (19%), Германия (13,1%), Словакия (9,5%), Италия (4,7%), Ирландия (3,2%), Франция (2,6%), Англия (2,2%) и Испания (1,6%).

А у нас напредването на педали е против разпоредбите?! Поради липса на надзор и наказания. Липсват даже по столичния бул. „ Витоша”, където е неразрешено да карат и така нататък и тъй наречените

От „ Пътна полиция” не крият, че санкционирането на този тип извършители е мъчно. А и санкциите са оскъдни – от 20 лева до 150 лева

Виж, много по-солено костват интервенциите на потърпевшите деца. А страховете и терзанията на родителите за бъдещето им, са скъпи и за тяхна сметка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР