Новите екоправила на Европейския съюз за колите и камионите с

...
Новите екоправила на Европейския съюз за колите и камионите с
Коментари Харесай

Новият екостандарт на колите Евро 7: По-малко амбициозен и няма да влезе в сила от 2025

Новите екоправила на Европейския съюз за колите и камионите с мотори с вътрешно горене се чака да бъдат по-малко амбициозни от в началото плануваното, откакто евродепутатите гласоподаваха за отсрочване и намаляване на някои от регулациите, оповестява Financial Tribune.

В четвъртък Парламентът одобри преговорната си позиция по отношение на преразглеждането на разпоредбите на Европейски Съюз за одобрение на вида на моторни транспортни средства и мотори, във връзка с техните излъчвания и контрол на пазара (по-известно като Евро 7). Предложението беше признато с 329 гласа „ за “, 230 „ срещу “ и 41 „ въздържал се “.

На 10 ноември 2022 година Европейска комисия предложи да се одобряват по-строги стандарти за излъчванията на замърсители на въздуха за транспортните средства с мотори с вътрешно горене, без значение от употребяваното гориво.

Настоящите гранични стойности на излъчванията се ползват за леки и лекотоварни коли (Евро 6) и за рейсове, камиони и други тежкотоварни транспортни средства (Евро VI). С въвеждането на стандарт „ Евро 7 “ новите моторни транспортни средства с мотори с вътрешно горене ще би трябвало да отделят доста по-малко излъчвания от нездравословни за здравето газове, както и да не провокират съществено запрашаване. В претекстовете на Европейската комисия е записано, че изгодите за човешкото здраве са доста по-големи от разноските, които ще се наложи да създадат производителите.

Европейският парламент утвърди преговорната си позиция. С новия правилник се актуализират актуалните гранични стойности за излъчванията на отработени газове, (като азотни оксиди, прахови частици, въглероден оксид и амоняк). Въвеждат се нови ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания заради действието на автомобилните гуми и спирачките и се усилват условията за издръжливостта на акумулаторите, се прецизира в прессъобщение от Екологичен потенциал.

Предвижда се обаче намаляване на рестриктивните мерки за отделените излъчвания на азотни оксиди от камиони. Освен това е отсрочен моментът на използването на рестрикциите за колите - до три години след приемането на цялото вторично законодателство, обвързвано с предлагането.

Европейската комисия предвиждаше разпоредбите да се ползват от 2025 година.

Александър Вондра (ЕКР, Чехия) съобщи: „ Успешно постигнахме баланс сред екологичните цели и жизненоважните ползи на производителите. Прилагането на политики в региона на околната среда, които вредят както на европейската индустрия, по този начин и на нейните жители, би било контрапродуктивно. Чрез нашия компромис ние обслужваме ползите на всички участващи страни и заобикаляме крайни позиции “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР