Новите екологични стандарти Евро 7 влизат в сила на 1

...
Новите екологични стандарти Евро 7 влизат в сила на 1
Коментари Харесай

Защо Евро 7 обрича на гибел малките автомобили с ДВГ

Новите екологични стандарти Евро 7 влизат в действие на 1 юли 2025 година и би трябвало да важат до 31 декември 2034 година От идващия ден в Европа ще могат да се продават единствено нови електрически коли.

Европейска комисия пресметна, че Евро 7 ще оскъпи новите коли в диапазона 90 – 150 евро, само че истината не е такава.

Новият стандарт планува отделяните излъчвания NOx от дизеловите мотори са паднат от 80 на 60 мг/км. Това значи, че новите дизелови модели ще се нуждаят от по-добри катализатори. По-големите дизелови мотори в горните класове разчитат на добавката AdBlue с два инжектора за впръскване, до момента в който в всеобщия сегмент системата е с един инжектор. Въвеждането на такава система ще усили цената с 200-300 евро , само че по-вероятно е самият дизелов мотор в всеобщия сегмент (дори и при първокласните автомобили) са изчезне, в случай че не изцяло, то да стане необичайност.

Европейската комисия споделя, че равнищата NOx при бензиновите мотори остават същите, т.е. 60 мг/км. Но никой не споделя, че се вкарват проби за нездравословни излъчвания при леден мотор. Той планува през първите 10 км след тръгване, без значение дали дизел или бензинов мотор, да се отделят на повече от 600 мг NOx за тези 10 км.

Тук би трябвало да се регистрира фактът, че в огромните градове множеството пътувания са на дистанции под 10 км, т.е. моторът е леден и се отделят повече нездравословни излъчвания, защото катализаторът не се загрява мигновено.

Загряването на катализатора ще изисква източник – топлинна помпа, която да ги загрява мигновено. Това ще докара до значително проявление на цената на моделите с ДВГ.

Друга мярка е възрастта и пробегът, до които колите би трябвало да дават отговор на Евро 7. При настоящия сега Euro 6d, колите би трябвало да дават отговор на него 5 години и 100 000 км. Европейската комисия е открила, че междинната възраст на автопарка в Европейски Съюз е 12 години, по тази причина удължава този интервал при Евро 7 на 10 години или 200 000 км. Въпросът е: кой открива дали 8-годишен автомобил със 180 000 км дава отговор на стандарта?

В същото време за електрическите автомобили – или нищо, или единствено положително. Европейски Съюз постановява, че производителите би трябвало да подсигуряват батерията за 8 години или 160 000 км (при най-малко 70% оставащ капацитет). Това повече производители подсигуряват и сега, като множеството дават 90% остатъчен потенциал.

Но политиците не засягат нищо по тематиката „ нездравословни излъчвания в целия витален цикъл на модела ”. Защото, в случай че се огледа Германия, през 2021 година за производството на 1 kWh сила са се отделяли 401 г/СО2. Това е извънредно висок параметър. Те не излизат от ауспусите, а през комините на електроцентралите.

Още по тематиката четете на новия авто уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР