Новите дрехи от електронна тъкан могат да бъдат прани и

...
Новите дрехи от електронна тъкан могат да бъдат прани и
Коментари Харесай

Революция в текстила: електрониката става мека, копринена

Новите облекла от електронна тъкан могат да бъдат прани и гладени, без полупроводниците в тях да се повреждат

За да бъде основан „ електронният текстил ” на XXI век, промишлеността би трябвало да се научи да създава конци с интегрирани полупроводници (източник: MIT)

Идеята за консолидиране на електрониката в тъкани и облекла надалеч не е нова, само че реализацията й към момента не е разви та задоволително. Но една нова разработка на Масачузетския софтуерен институт (MIT) дава обещание гражданска война в текстила.

Производителите се научиха да интегрират едни или други електронни устройства в облеклата – да вземем за пример слушалки, измерители на пулс и изпотяване, само че всичко това се прави на стадия, когато облеклата са зашити и електрониката наподобява по-скоро като „ патерица ”, а не е хармонично вплетена в облеклата. За да бъде основан „ електронният текстил ” на XXI век, промишлеността би трябвало да се научи да създава конци с интегрирани полупроводници, които се обработва от тъкачните станове както елементарната прежда.

Подобна технология е обект на интерес в лабораториите на Масачузетския софтуерен институт (MIT). Вече е създаден техническият развой и се чака всеобщото произвеждане на „ електронна ” прежда да стартира при започване на идната година.
още по тематиката
Адаптацията на технологията за всеобщо произвеждане на модерни тъкачни станове е направена от откриватели от AFFOA (Advanced Functional Fabrics of America). В сърцевината на текстилната индустрия на Съединени американски щати – в Инман Милс, Южна Калифорния – се създават тъкани от конци с вградени полупроводници.

Оказва се, че технологията е работеща и не изисква огромни индустриални разноски. Разработчиците имат вяра, че това откритие ще бъде нещо като закона на Мур за развиването на електронната тъкан.

Традиционното оптично влакно се създава от полимерна мостра посредством нагряване (омекотяване) и обтягане. За производството на електронна полимерна нишка се употребява развой без разпъване. Два тънки медни проводника с дебелина колкото човешки косъм и запоени на тях светодиоди или фотодиоди (два разновидности нишки) се прибавят към обработвания материал. По време на процеса на нагряване полимерът обгръща жиците с диоди и по-късно „ замръзва ”.

Процесът се реализира бързо и е подобаващ за всеобщо произвеждане на влакна, от които се основава тъкан и се шият облекла. Новите „ електронни одежди ” могат да бъдат прани и гладени, без интегрираните в тях полупроводници да се повреждат.

За задачите на опита, тъканта с фотодиоди е била потопена в аквариум с рибки и вода и благодарение на външен източник на светлина (лампа) е излъчена поредност от сигнали с кодирана музика. Сигналите, снети от нишката в действително време, са възпроизвеждали музикалната комбинация. Тъканта и рибките не са потърпевши.

От сходна тъкан е допустимо да се създадат умни бинтове и гривни, да вземем за пример, както и доста други неща. Пентагонът към този момент се интересува от изобретението, с цел да го употребява при основаване на електронна тъкан за униформите на военните. Несъмнено технологията има голям капацитет за потребление в текстилната промишленост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР