Новите депутати ще получават с 220 лева по-високи базисни заплати

...
Новите депутати ще получават с 220 лева по-високи базисни заплати
Коментари Харесай

Новите депутати ще получават с 220 лв. по-високи заплати от предшествениците си

Новите депутати ще получават с 220 лв. по-високи базисни заплати от предшествениците си в 46-тото Народно заседание. Възнагражденията на висшите държавници зависят от приходите в публичния бранш, измерени от Националната статистика и се трансформират всяко тримесечиe или 4 пъти в годината.

Депутатът получава утроената заплата в публичния бранш за последния месец на тримесечието.

Заплатите на премиера и на ръководителя на Народното събрание са идентични. Те взимат депутатска заплата плюс още 55%. Президентът се подписва върху две депутатски заплати.

Основната депутатска заплата през идващите 3 месеца ще е съвсем 5000 лв., което не включва спомагателни проценти за участия в комисии.

Председателят на Народното събрание и министър председателят ще получават главно заплащане над 7650 лв., с 340 лв. повече, и това е без класове за прослужено време.

Президентската заплата гони 9900 лева още веднъж без проценти за стаж. Увеличението е над 440 лв.. В същото време към момента не е ясно, ще има ли нарастване за минималните заплати следващата година.

Васил Славчев е на минимална заплата. За първи път чува, че приходите на държавниците се трансформират четири пъти в годината

Преди 5 години депутатите се подписват за съществена заплата към 3000 лв.. Последните, които излязоха Народното събрание, взимаха 4700, а новите ще са с съвсем 5000 лв. заплата първите 3 месеца.

Свиване на депутатските пари обсъждаха и в последното Народно заседание, само че без резултат.

„ В съвсем всички страни се движи в тази среда - три заплати в публичния бранш, в това число 4-5 ги има “, сподели Ива Митева.

Само в изключителното състояние висшите държавници не взеха заплатите си - те отидоха за справяне с Коронавирус рецесията, само че отново имаше спор.

„ Считам, че правя работа за толкоз пари и се жертвам и пожертвам, от една страна е по този начин, само че от друга приказваме за единение. Нека всички да бъдем еднообразно ощетени “, разяснява тогава Бойко Борисов.

От спестените пари от депутати и министри за два месеца здравното министерство получи над 2 милиона и 700 хиляди лв..

Хора на минимална заплата пресмятат, че с цел да живеят обикновено, би трябвало да взимат най-малко 1500 лв. вместо 650. Синдикатите желаят най-малко от над 760 лв.. Работодателите са срещу, а от финансовото министерство оповестиха, че нарастване ще има, само че се търси консенсус.

„ Ако създадем по този начин, че да минем сериозния предел и банкрутираме компаниите, хората ще останат отново без работа или ще минат в сивия бранш “, съобщи служебният министър на финансите Валери Белчев.

А съгласно Васил Славчев инфлацията изяжда приходите преди изобщо да стигнат до магазина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР