Новите депутати, които бъдат избрани на 2 април, ще получават

...
Новите депутати, които бъдат избрани на 2 април, ще получават
Коментари Харесай

Новите депутати с рекордни заплати- 6351 лв., без добавките за стаж, образование и участие в комисии

Новите депутати, които бъдат определени на 2 април, ще получават с към 14% по-високи заплати от сътрудниците си в разпуснатото 48-о Народно заседание. Според данните на Национален статистически институт, оповестени във вторник, тяхното месечно заплащане ще е най-малко 6351 лева, без да се броят добавките за стаж, обучение и присъединяване в комисии.

Увеличението е тъкмо два пъти по-голямо от растежа на междинната работна заплата в страната за същия интервал. Причината - депутатските и министерските хонорари зависят от заплатата в публичния бранш.

През декември обаче в държавната администрация се заплащат огромни бонуси, което покачва междинната заплата там до 2127 лева През септември тя бе 1860 лева Минимумът, който би трябвало да получават депутатите, се получава, като междинната заплата се умножи по 3. Председателят на Народното събрание взема с 55% от горната страна. Така този, който ще бъде определен в новия парламент, ще получава най-малко 9844 лева, и то в случай че няма никакъв трудов стаж, което на процедура не е допустимо. За всяка година прослужено време му се поставят по 1,4% над заплатата.

Равна на заплатата на парламентарния началник е тази на премиера, т.е. Гълъб Донев от март ще има по-високо заплащане. Президентът взема удвоена депутатска заплата, т.е. Румен Радев от март ще получава към този момент по 12 702 лева месечно. Ако неговите 36 години трудов стаж се прибавят към заплатата му, тя към този момент ще приближи 20 000 лв. месечно, пише .

Средната за страната заплата също пораства и съвсем е стигнала 2 хиляди месечно - през декември м.г. е била 1947 лева Тя е с 16,6% по-висока от края на миналата година и на процедура е съвсем равна на инфлацията за същия интервал, която е 16,9%. Освен това за първи път междинната заплата на енергетиците минава 3 хиляди лв. месечно - към този момент е 3265 лева Същото се получава и във финансите и застраховането, където в края на 2022 година са се разписвали всеки месец против 3122 лева

Най-високи не престават да бъдат междинните заплати в IT бранша - там към този момент получават по 4669 лева, т.е. приближават 5 хиляди месечно. IT секторът обаче е единственият, в който имаше съкращения, там в края на 2022 година са работили с 6100 наети по-малко, в сравнение с при започване на годината. Традиционно най-ниски не престават да бъдат заплатите в хотелиерството и ресторантьорството, само че и те през 2022 година минаха хиляда лв. месечно и в края на годината са били 1124 лева

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР