Новите 240 се кълнат, отвън протест, а гражданите – на двата полюса в очакванията

...
Депутатите от 47-ото Народно събрание ще положат днес клетва в
Коментари Харесай

Депутатите от 47-ото Народно събрание ще положат днес клетва в присъствието на президента и вицепрезидента на републиката, и на членовете на служебното правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Първото заседание на новоизбрания парламент започва точно в 9.00 часа. То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител – 70-годишният лекар Силви Кирилов от „Има такъв народ”.

Депутатите ще положат клетвата: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.", а след това ще подпишат и клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция представители на представените в Народното събрание партии и коалиции ще изявления от най-високата трибуна в държавата.

Сред първите задачи на 47-ото Народно събрание е да бъде избран председател, който ще произнесе слово, а после ще се изберат и заместник-председателите.

Президентът ще направи обръщение към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна.

Сред официалните гости ще са още представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания.

Работата на новите 240 обаче ще започне със съпровода на протест пред сградата на парламента.

Екоактивистите от „Грийнпийс”-България ще ги посрещнат със символична почерпка – по една бутилка „Въглищна вода”. Призивът на протестиращите е депутатите да работят за запазване на водните блага на страната.

Специалната селекция „Въглищна вода” е от общо 7 различни вида вода от басейни, които са или изложени на замърсяване, или екологичните водни минимуми в тях са засегнати заради големите количества вода, използвани от въглищната индустрия, и климатичната криза.

„Макар тази вода да не става за пиене, се надяваме депутатите „да отпият“ студената глътка на отговорността още в първия си ден и да бъдат съвестни в своите решения. Бутилки ще има за всеки депутат, който пожелае да се информира за проблема”, казват екоактивистите.

Репортерска проверка на БГНЕС събра мнения на граждани за това какви са очакванията им бъдещия парламент. Една част от гражданите изразиха своя скептицизъм относно бъдещата парламентарна работа по ред причини, докато други бяха по-оптимистично настроени.

„Надявам се следващият парламент да работи. Надявам се да започне да се конструира, да има ръководство, да има комисии и като цяло да започне нормалната парламентарна работа. Надявам се да се сформира стабилно правителство“, заяви политикът Мирослав Севлиевски, който беше енергиен министър и депутат 39-ото Народно събрание.

„Нямам особено големи очаквания към бъдещия парламент. Новите играчи дори не са някаква партия, те са ново движение, което не мога точно да определя какво е. Нямам нищо против младите хора, нека се развиват, но за съжаление не виждам никакво бъдеще”, коментира Лилия Петканчин.

Според жената скоро ни чакат пак избори.

„Надявам се и се моля да се сформира стабилен кабинет. Това, което се случи досега, е срам и позор за цялата нация. Самите политици трябва да се замислят какво правят. То това не прилича на парламент, прилича по-скоро на някакво махленско сборище. Очаквам най-накрая у нас да се появят управници, които да мислят с главите си за народа. И то не само за народа, а и за благото на тая държава. Всичко развалиха – красивата ни природа най-вече. Искам най-накрая да се събудим в една друга България”, коментира още тя.

Божидар изрази надежда, че парламентът ще е адекватен.

„Надявам се най-накрая да направят нещо, след като толкова време чакахме да се случи едно нормално коалиционно правителство. Като цяло имам добри очаквания, дано да се получат нещата. Надявам се нещата, които са обещали политиците, макар че винаги подхождам с доза съмнение, да се изпълнят, или поне нещата, които имат смисъл”, каза мъжът. Според него много са темите, по които трябва да се работи. На първо място той поставя справянето с корупцията.

„Оттам вече нещата тръгват и към други важни теми, които са свързани – икономика, образование, социални политики. Може би основно трябва да се реформира икономиката, защото от нея зависят останалите сектори”, добави Божидар.

Питаме какви са очакванията от новите депутати и Калина, която призна, че няма такива, но се надява на светло бъдеще:

„Надявам се да има промени в държавата за добро. Аз съм майка на малко дете. За мен е изключително важно да се мисли повече за децата, за нашето бъдеще, за възрастните хора”, посочи жената и продължи: „Затова се надявам, че новият парламент ще обръща повече внимание на тези неща. Искам най-накрая да станем една по-европейска държава, колкото и да ни е трудно. Виждам, че се случват някакви промени, че се стремим да бъдем част от Европа, но все още сме доста далеч от истината”, отбеляза Калина. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР