Новините за коронавируса 2019-nCoV приличат на фронтови сводки. Няколко пъти

...
Новините за коронавируса 2019-nCoV приличат на фронтови сводки. Няколко пъти
Коментари Харесай

Новият коронавирус плъзна в още държави

Новините за ковид 2019-nCoV наподобяват на фронтови сводки. Няколко пъти на ден китайските управляващи пускат публични известия за броя на инфектираните и умрелите.

Макар че епицентърът на болестта е в Китай, заболели от смъртоносния вирус има към този момент в Япония, Южна Корея, Тайланд, Съединени американски щати, Франция, а от през днешния ден – и в Австралия, и в Малайзия.

Първи случай на умрял доктор в Ухан

Факт е към този момент и първият смъртен случай на доктор в Китай. Това е 62-годишния експерт по УНГ Лян Удун, осведоми изданието Paper. Докторът е работел в Болницата по китайска и европейска медицина в Ухан, като първите симтоми на заразяне от новия ковид е получил на 16 януари, на 18-и е бил откаран в друга болница, където макар силията на сътрудниците си, е умрял тази заран окоро 7 часа локално време.

Според вестник South China Morning Post, който се базира на анонимни източинци, осведомени със ситацията, броят на инфектираните медици надвишава 15, като по думите на един от източниците, " съвсем във всяка по-голяма болница в Ухан има болни здравни експерти ”.

Лекар отбелязва, че една от аргументите за заразяването на сътрудниците му е, че инфектираните с ковид 2019-nCoV не са били изолирани навреме от останалите пациенти, написа ria.ru.

Вирусът доближи Австралия

Мъж от Мелбърн, щата Виктория е първият потвърдено болен в Австралия от новия ковид. За това заяви Ройтерс, базирайки се на конференция на представители на локалната власт в страната. По техни данни заболелият е потърсил здравна помощ през вчерашния ден, откакто се е пирбрал на 19 януари от Уха, където е прекарал две седмици. Той е бил изолиран в болница незабавно. Отбелязва се, че в страната може да има и други инфектирани.

По-рано здравното министерство на островната страна заяви, че лекари тестват петима души, които може да са инфектирани. По-късно се обясни, че техните резултати за този вид вирус са негативни.

Заболели и в Малайзия

Три случая на инфектирани с пневмония, провокирана от ковид от нов вид бяха доказани в Малайзия. По думите на здравния министър на страната всички те са китайски жители и са посещавали Ухан. Сред заболелите е 66-годишната брачна половинка на първия инфектиран пациент в Сингапур. Останалите двама са внуците на тази двойка – децата са на 2 и на 11 години. Всички са приети в болница, а лекарите преценят положението им като устойчиво.

Нов случай на инфектиран във Франция

Във Франция има и трети случай на болен от новия ковид, заяви BFM TV, базирайки се на Министерството на здравеопазването на страната. Новият инфектиран е гражданин на Париж и е непосредствен родственик на първия гражданин на френската столица, при който бе открит вирусът. Здравният министър на страната акцентира по време на конференция, че в скоро време " евентуално ” ще станат известни и още случаи на инфектирани хора.

Последни данни

Според последната информация на Държавния комитет по опазване на здравето на КНР, представена от международни медии, към среднощ локално време против 25 януари в 29 китайски провинции са регистрирани 1330 доказани случая на заразяване с новия ковид, като 237 души са в тежко положение, 41 са умряли, а 16 от тях – през миналото денонощие.

В 20 провинции са регистрирани 1965 случая на подозрение за новия вид ковид, който се е популяризирал към този момент в 30 района на страната.

Към момента над 14 000 души, имали стеснен контакт със инфектираните, са под здравно наблюдаване.

От лечебни заведения са изписани 38 излекувани пациента.

Извън Китай  са регистрирани следните случаи на болни от ковид: петима в Хонконг, двама в Макао, трима в Тайланд (двама от тях към този момент са излекувани и зписани), двама в Япония (единият е изписан), двама в Южна Корея, двама в Съединени американски щати, трима във Виетнам, трима в Сингапур,  един в Непал, трима във Франция, един в Австралия, трима в Малайзия.

iNews н апомня , че управляващите в Китай затвориха многомилионния град Ухан, който е огнище на разпространяването на ковид.  Там публичният превоз е спрян, даже такситата не работят, а влизането и излизането от града са неразрешени. Аналогични ограничения на карантина са подхванати в още 9 градове на страната.

По телевзиите и в обществените мрежи Фейсбук,Twitter и Instagram се разпространиха фотоси и видеокадри на опустели улици и контролиращи ситуацията военни в защитни костюми и маски – като излезнали от научно-фантастичен филм. Световно притежание непрестанно стават истории от цялостен Китай - като такива за припадащи хора по улиците и на безкрайните опашки за прегледи в лечебните заведения. Припадъците са един от симтомите на болестта, разясняват здравни спецове.

Според английския вестник The Guardian личният състав в незабавните центрове не е в положение да поеме големия поток хора и здравните експерти работят непрекъснато, на ръба на изтощението. Пациенти с маски чакат с часове за обзор. В аптеките няма медикаменти, а измежду популацията на връх Китйската нова година царува суматоха и обезсърчение.

Китайските управляващи обаче изпратиха 1230 лекари от цялата страна в Ухан, с цел да оказват помощ на локалните медици, стана ясно рано тази заран от изказване на здравното ведомство. Те са проведени в 6 екипа. Освен това разполагаем са още 6 екипа, подготвени да потеглят всеки миг.

По-рано агеция Синхуа заяви, че в града към този момент са пристигнали 450 военни лекаари, в това число и такива, борили се с епидемиее като SARS и Ебола.

Както цяла нощ съобщаваха международните медии и обществените мрежи, всички лечебни заведения в Ухан са препълнени, лекарите и медицинските сестри са на ръба на изтощението и не съумяват да се оправят с напора на пациенти, а в здравните заведения не доближават болничните кревати и защитните средства за докторите.

В Ухан експресно стартира строителството на нова болница с потенциал хиляда кревати, където да бъдат лекувани инфектираните, като упоритостта е тя да стартира да приема пациенти още на 3 февруари.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР