Новините за безпилотна американска атака, причинила смъртта на един от

...
Новините за безпилотна американска атака, причинила смъртта на един от
Коментари Харесай

#Третасветовнавойна: Как интернет реагира след убийството на Касем Сулеймани?

Новините за безпилотна американска офанзива, предизвикала гибелта на един от най-силните хора в Иран – военачалник Касем Сулеймани, доведоха до война, най-малко такава, която се води на бойното поле на интернет.

Хиляди онлайн консуматори, основатели на т.нар миймове (популярни у нас като „ мемета “, а в Русия – като „ демотиватори “), както и феновете на шеговити изявления, дадоха ново значение на Третата международна война и то с помощта на различен, по-прост знак – хаштаг.
Кой е военачалник Сулеймани и по какъв начин ще отвърне Иран на Съединени американски щати за неговото ликвидиране? Иран не подготвен за пълнощабни военни дейности, само че би трябвало да чакаме набези на неговите прокси групировки, считат специалисти
За мнозина от по-старото потомство по този начин се наричаше евентуалният спор сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, който би довел до световно нуклеарно заличаване. Посевите ще изгният поради смога и радиационния дъжд, а дребното оживели ще са обречени на апетит и сигурна гибел.

За момента човечеството е надалеч от този сюжет. И до момента в който Третата международна война е в бъдеще вероятно време, то #Третасветовнавойна (или по-скоро #WorldWarIII) е златна мина за младото потомство и основателите на миймове, написа „ Атлантик “.

Нека погледнем първо по какъв начин се стигна до # Третасветовнавойна:

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран
През 2015 година Иран и седем международни сили подписаха нуклеарно споразумениеТо поставяше предели върху количествата на обогатен уран, с които Техеран може да разполагаПрез 2018 година американският президент Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати се отдръпва от споразумениетоНа 3 януари американски дронове унищожиха авторитетния военачалник СулейманиРешението на Белия дом докара до ескалация в връзките сред Вашингтон и ТехеранСлед нападението против Сулеймани, Иран заяви, че се отдръпва от споразумениетоНа 8 януари Иран отговори с ракетен удар по американски бази в Ирак, нанесени бяха единствено материални щетиИ двете страни по-късно обявиха, че няма да има по-нататъшна ескалация
Като причина за нападението над иранския военачалник, Съединени американски щати акцентираха неговото намерениe да „ нападна американски дипломати и чиновници в Ирак и района “.

Генерал Сулеймани беше уважавана фигура в своята страна. Той ръководеше бригадите „ Ал Кудс “ – елементи за специфични интервенции на Корпуса на пазителите на революцията. Освен това е участник в основаването и подкрепянето на разнообразни организации – така наречен „ проксита “, най-вече в страните към Иран.
След убийството на военачалник Сулеймани: Скок на цените на петролните пазари Според анализатори повишаването е краткотрайно и няма да повлияе дълготрайно на пазара
Понеже в наши дни виртуалното и действителното се сливат е значимо да се означи, че Доналд Тръмп обича да управлява страната си от обществените мрежи. Там е обичаното му място да демонстрира какъв брой мощен президент е. Затова и Сулеймани не заставам безразличен, макар че е високопоставено лице в теократична страна, относително затворена откъм обществени мрежи.

Така той размени Джерард Бътлър на корицата на кино лентата „ Код:Олимп “, която демонстрира по какъв начин Белият дом експлодира – първата провокация от страна на починалия военачалник в обществените мрежи.

Реакцията на Тръмп не закъсня. Репликата „ Зимата идва “ от епичния сериал „ Игра на тронове “ беше сменена от „ Санкциите идват “ с властолюбивия американски президент. Въпреки че миймът не беше насочен непосредствено към иранеца, Сулеймани отговори ден по-късно още веднъж в жанр „ Игра на тронове “ – „ Аз ще застана против теб “, написа „ Вашингтон пост “.



Кратко определение на мийм
Онлайн обява, най-често - фотография или видео с текстОбикновено образното наличие е изцяло извадено от истинския си контекстЧесто осмиващи обстоятелства от действителността (всекидневни навици) или обособени хораСъздадени за развлечение, като постоянно прекрачват границата на хумора
Всъщност вселената на миймовете мъчно може да бъде обяснена, изключително на по-възрастните и на тези, които не са изключително осведомени какво вършат младите във „ Facebook “ или „ Туитър “.

Моли Робъртс от вашингтонското издание е на мнение, че миймовете са отговорът на младото потомство по отношение на това, което не схващат и не познават. На същото мнение са и от „ Атлантик “.
След ликвидирането на Сулеймани: Съединени американски щати приканиха своите жители да изоставен Ирак Техеран дефинира убийството на генерала като акт на интернационален тероризъм
„ Няма потребност това потомство да имитира храброст, където такава не съществува, или да приказва за борба, която да докара до личната им безсмислена гибел, или тази на безчет иранци и иракчани “, добавя Робъртс.

Журналистката счита, че миймовете постоянно са били инструмент за безсмислие и нихилизъм. По думите ѝподигравките с #Третасветовнавойна са точно на потомство, некомпетентно да осъзнае сериозността на казуса, по този начин, както го виждат, да вземем за пример, родителите им. „ Тези деца израснаха, до момента в който гледат по какъв начин нещата отвън Съединени американски щати се разрушават и в никакъв случай тяхната страна не беше тази, която ги поправя… “, отбелязва тя.

Революцията на „ ТикТок “ и силата на „ Туитър “

Как „ миймърите “ дадоха отговор на новините за гибелта на иранския военачалник
01.2020 година – стартира новото десетилетие, ново начало01.2020 година – Изглежда, че Австралия гори01.2020 година – Обявяване на Третата международна война
Особено известна е подигравката със запасняците в Съединени американски щати.

„ Ако изискат акта ми за раждане, с цел да ме пратят в армията, ще кажа, че съм на 12 години “



„ Чакам Третата международна война, с цел да направя мийм



„ Вижте по какъв начин заобикалям патроните, откакто Тръмп ме прати на Третата международна #WWIII “

„ Ако Третата международна война се случи, светът на магьосниците ще стои настрани. Оправяйте се сами, мъгъли #Третатасветовнавойна “, изрично обявиха почитателите на поредицата „ Хари Потър “.

„ През това десетилетие ще се оженя, ще имам деца, ще си купя кола, ще пътувам по #Третатасветовнавойна

„ Моментът, в който на мен и момчетата ни свършат мунициите в Иран и би трябвало да се оправяме сами “

„ Нямам си и на визия какво върша “

В обществените мрежи не отсъстваха и съперниците на миймовете за Третата международна война.

Мнозина обявиха, че войната не е за насмешка, тъй като не визира нечий живот. Други считат, че военният спор самичък по себе си е унищожителен и себелюбив акт.

„ Американци, които се бъзикат с това по какъв начин ще наложат още империализъм и ще извършат още геноцид в друга страна, като настояват, че това е техният „ механизъм за справяне “ (с мисълта за Трета международна война – б.р.) е „ пикът “ на 2020 година, а са минали единствено два дни… “
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР