Новините на NOVA и Нов български университет започват излъчването на

...
Новините на NOVA и Нов български университет започват излъчването на
Коментари Харесай

Новините на NOVA и Нов български университет стартират телевизионния проект „Гласът на науката“

Новините на NOVA и Нов български университет стартират излъчването на общ ефирен план – „ Гласът на науката “. В поредност от изявленията публицистите на NOVA и NOVA NEWS, в диалог с преподаватели от университета, ще осведомят публиката за последните научни проучвания за COVID-19 и въздействието му върху разнообразни аспекти на живота. „ Гласът на науката “ започва на 20-и януари в 18:30 часа и ще се излъчва един път седмично онлайн по NOVA NEWS и в цифровите канали на Нов български университет.

В продължение на девет седмици водещите Мира Иванова, Даниела Тренчева, Лора Крумова, Марина Цекова, Лора Инджова, Невена Василева, Анна-Мария Конова, Виктор Николаев и Христо Калоферов ще търсят отговор на най-важните въпроси, които пандемията повдига и ще проучват настоящите процеси в обществото с видни учени и изтъкнати академични преподаватели. Зрителите ще имат опция в действително време да задават своите въпроси и да получат най-точната информация.

„ Убеден съм, че времето на международна рецесия е моментът да покажем съпричастност към задачата на Нов български университет и да поемем обществен ангажимент като разпространяваме аргументирано научното знание и участваме в дебата за световната сигурност. Грижата ни за сигурността на всеки от нас не може да бъде безгрижно подценена и е обвързвана с постигането на най-важния резултат - световна имунна резистентност. Нека реализираме още една степен на независимост! “ - съобщи изпълнителният шеф на Нов български университет доктор Георги Текев, който е създател на концепцията за основаването на плана.

„ Като медия имаме отговорността да бъдем благонадежден източник на информация и да търсим отговор на най-задаваните въпроси. Заедно с Нов български университет успяхме да създадем точния формат, който да противодейства на възходящата дезинформация, която все по-видимо разделя българското общество “– разяснява Илия Дафов, основен продуцент „ Новини и настоящи излъчвания “ в Нова Броудкастинг Груп.

По тематиката „ Как се появяват и популяризират новите болести като COVID–19 и каква е клиничната картина при имунизирани и неимунизирани пациенти “ ще приказва доцент Райничка Михайлова-Гарнизова, учител в департамент „ Природни науки “ на Нов български университет и началник на Втора клиника по инфекциозни заболявания към ВМА. Кои са „ Анти CОVID-19 храните “ ще опише доцент Галя Сачанска - началник на департамент „ Природни науки “, чиято научно-изследователска активност е в областите молекулярна генетика на микроорганизмите в нечиста околна среда, биологични способи за разграждане на ксенобиотици и микробиология на храните.

В плана „ Гласът на науката “ се включва и проф. Ивайло Търнев - невролог с блестяща известност и голям международен опит, който завежда Клиниката по нервни заболявания към УМБАЛ „ Александровска “ и

преподава в департамент „ Когнитивна просвета и логика на психиката “ на Нов български университет. Проф. Търнев ще даде отговор на въпроса Какво се случва с нас след COVID-19 и какви са следствията, които не чакаме?

Как COVID-19 прекатурна живота на всички и по какъв начин новата действителност, изпълнена с ограничавания, се отрази на психологичното здраве? – отговорите ще даде гл. ас. доктор Иво Попиванов - учител и психолог с докторска степен по Невронауки от университета KU Leuven, Белгия.

Анализ на процесите в гражданското общество по време на пандемия ще направи историкът проф. доктор Веселин Методиев - създател на департамент История на Нов български университет, ръководител на Настоятелството на университета и учител по философия на историята; извори за българската история; история на държавните институции в България; история на модерната българска държава; европейска история.

Актрисата и шеф на департамент „ Театър “ в Нов български университет доцент Снежина Петрова ще показа своята позиция за метода, по който рестриктивните мерки повлияха на културния живот.

За бизнеса по време на пандемия ще приказват гл.ас.д-р Росица Накова - учител в департамент „ Икономика “ и Жулиета Серафимова, корпоративен общоприет шеф на София Хотелс Мениджмънт и член на Академичния съвет на Нов български университет.

Какво ни споделят данните и изгубихме ли се в статистиката на COVID–19 феновете ще научат от гл.ас.д-р Лъчезар Томов, учител в департамент „ Информатика “. А тематиката за конспирациите, подправените вести и дезинформацията ще бъде разисквана с дългогодишния публицист и програмен шеф на Дарик Радио Константин Вълков.

Гледайте „ Гласът на науката “ всяка седмица от 20-и януари до 16-и март по NOVA NEWS и в цифровите канали на Нов български университет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР