Новината за това идва два дни, след като генералният секретар

...
Новината за това идва два дни, след като генералният секретар
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН гласува дали да призова за ново прими...

Новината за това идва два дни, откакто генералният секретар Антониу Гутериш предприе невижданата стъпка да се базира на член 99 от от Хартата на организацията с апел за неотложно прекъсване на огъня в Близкия изток. Никой в ​​неговата роля не е правил това от десетилетия.

Този ход разрешава на генералния секретар да притегли вниманието на съвета към " всеки въпрос, който съгласно него може да заплаши поддържането на интернационалния мир и сигурност ". 

Обединените арабски емирства са подготвили проекторезолюция, която ще бъде подложена на гласоподаване, а за приемането й са нужни най-малко девет гласа " за ". Мнозинството от съвета от дълго време поддържа неотложно преустановяване на огъня, тъй че всички погледи ще бъдат ориентирани към съдружника на Израел в лицето на Съединени американски щати. Позицията на Съединени американски щати е, че резолюция не би била " потребна в този миг “. Необходимо е още да няма несъгласие от страна на Русия, Китай, Франция или Англия.

Анализатори пишат, че това е един от най-определящите моменти за Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. 

Ако съветът още веднъж бъде блокиран да предприеме дейности от непрекъснат член с право на несъгласие, това ще повдигне въпроса, не за първи или финален път, дали Съветът за сигурност е подобаващ за задачата.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР