Новината за намалената цена на природния газ, който идва от

...
Новината за намалената цена на природния газ, който идва от
Коментари Харесай

Не е ясно кога бургазлии ще плащат по-малко за парно и топла вода

Новината за понижената цена на природния газ, който идва от Русия, накара доста консуматори да се надяват, че ще заплащат по-ниски сметки за парно и топла вода. Така ли е в действителност? За да отговори на този въпрос, Actualno.com потърси мнението на изпълнителния шеф на " Топлофикация - Бургас " ЕАД инж. Христин Илиев.
" Всички специалисти, които се изричат по тематиката, шикалкавят и аз не мога да давам отговор на такива въпроси, дали ще поевтинее нашата услуга. Логиката е ясна - когато на един артикул му падне цената, крайните консуматори също би трябвало да усетят от по-ниските цени. Но по какъв начин ще стане това е такава каша, че аз не се наемам да разясня. Освен това процесът ще е муден. Това са решения на КЕВР, всеки месец ще се преизчислява, тъй че може да се окаже че тези 40% не са тъкмо 40 ".
Инж. Илиев не се ангажира с числа и даже се учудва на мненията, които се изричат в медиите.
Сега " Топлофикация Бургас " работи на газ и биомаса. Това е другият проблем, тъй като сдружението губи всеки ден от биомасата. Никой не предвиждал понижение в цената на тази суровина, а и нямало причина за това.
" При тази суровина нищо не се е изменило. Биомасата, която използваме, се създава в България, от разнообразни производители на слънчогледови и сламени пелети.
Що се отнася до газта, ние сме в една група и си купуваме газ според от цената, която се предлага от другите снабдители. По тръбата тече най-различна газ, на разнообразни цени. Не желая да се върша на оракул и супер експерт, откакто към момента нищо не е изяснено. Логично е да се понижи и цената на крайния артикул - топлоенергията, само че по какъв начин ще стане това формула още няма и е много комплицирано за пресмятане ", изясни ръководителят.
Инж. Илиев припомня, че в Бургас цената на топлата вода е една от най-ниските в страната и задачата е тя да се резервира такава.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР