Новината от Финландия за 12-годишния ученик убиец, който откри стрелба

...
Новината от Финландия за 12-годишния ученик убиец, който откри стрелба
Коментари Харесай

Невръстно убийство

Новината от Финландия за 12-годишния възпитаник палач, който откри пукотевица в учебното заведение си, убивайки своя връстничка и наранявайки двама съученици, остана някак настрана на международната осведомителна палитра и бе небрежно " претопена " от вихрещите се спорове.
Но тя звучи много злокобно, доколкото става дума за 12-годишен палач, доколкото пада възрастовата граница на сходен жанр закононарушения, пък и доколкото действието е станало в една спокойна страна с улегнало и добре подредено общество.
В момента тече следствие, финландските управляващи несъмнено имат учредения още да мълчат по случая, а медиите в света сякаш не виждат злодеянието. До момента се знае, че килърът е употребявал огнестрелно оръжие на родственик и не може да бъде съден поради възрастта си.
Впрочем във Финландия е имало два сходни случая през 2007 и 2008 година, само че тогава убийците са били пълнолетни - на 18- и 22-годишна възраст. Те се самоубили след действието си, само че били психари и преди злодействата си качвали в Ютуб видеа какъв брой доста мразели човечеството.  
Но тук имаме към момента дете, чиито претекстове за постъпката му още се обясняват. По принцип аргументите могат да бъдат фамилен разпад, мъчно детство, психотравми, проблеми с ученето, завист към " зубрачите ", неуредени детски проблеми или характеропатии. Може да се окаже, че има и " мигрантска диря ".
Вероятно скоро ще научим каква е повода. Но не може да не създадем връзка с сходна процедура в демократичната Америка - свърталището на всеобщите убийства поради правото на персонално оръжие. Там също стана всекидневно възпитаници да откриват пукотевица в учебното заведение си (включително бивше). Тази болест плъзна някак от Запада по света - сходни закононарушения се случиха в надалеч нелибералните Русия и Сърбия. Впрочем Финландия, въпреки и видимо скучна, е също много демократична.
Не може да не създадем връзка и с култа към насилието в западното и най-много американското кино, въпреки че там положителното сякаш побеждава. Колко му е на проблематичен детски профил да се оприличи на изверг от някой филм, всяващ боязън?
Нищо чудно в действието да бъде открита и " диря " от хай-тек манталитета, от " умните устройства " без червени линии на морала. И това надали са единствените фактори да пада възрастовата граница на убийствата.  
И в действителност дали единственият нарушител от учебното заведение в Хелзинки е 12-годишният стрелец?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР