Новината не можеше да е по-добра. Изчисленията на „Булгаргаз“ и

...
Новината не можеше да е по-добра. Изчисленията на „Булгаргаз“ и
Коментари Харесай

Иван Иванов: КЕВР не може да влияе на цената на газа, но има инструменти за потискане на цената на електрическата енергия


Новината не можеше да е по-добра. Изчисленията на „ Булгаргаз “ и специалистите на енергийния регулатор за осреднени цени на различните горива и котировката на $ са направени съгласно норматива. Това сподели ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов пред публицисти след днешното намерено разискване на заявката на „ Булгаргаз “ и отчета на специалистите от комисията за покачване на цената на природния газ с 13,89 %. Той напомни, че за потребителите нарастването ще е от порядъка на към 8 %.

Преди това в границите на разискването омбудсманът Мая Манолова сложи въпроса дали са взети междинните цени на различните горива и котировките на $ и прикани за цялостна бистрота от страна на регулатора във връзка с покачването на цената на газа. „ Когато се взема сходно решение, КЕВР би трябвало да е безусловно транспарантна. Не може това да става единствено с едно изречение в отчета “, сподели Манолова, визирайки цените на различните горива, само че изрази единодушие с изчисленията във връзка с котировките на $.

Председателят на КЕВР от своя страна увери, че специалистите са направили всички калкулации. Той напомни, че със същите причини предходната година бе протестирано решение на КЕВР за нарастване на цените на газа от „ Булгаргаз “ пред Върховен административен съд. Впоследствие след инспекцията Върховен административен съд откри, че решението на КЕВР е изцяло обосновано. Иванов предложения омбудсмана да се запознае с изчисленията на специалистите от газова дирекция към комисията.

„ Знаете, че в други случаи, когато е имало надвзет доход от страна на „ Булгаргаз “ ЕАД, КЕВР е коригирала цените в смисъл на понижаване на поисканото нарастване. Този път няма надвзет доход от „ Булгаргаз “ и ние нямаме инструмент за влияние “, изясни Иван Иванов пред публицисти. Преди това в границите на съвещанието представителят на „ Булгаргаз “ (също) Иван Иванов напомни, че сдружението е внесло искане за отпадане на клаузата за надвзет/недовзет доход при пресмятане на цената на синьото гориво. Председателят на регулаторната комисия от своя страна заяви, че тази тематика, обвързвана с смяна в Наредба №2 за установяване на цената на газа ще се разисква през днешния ден, за рестартиране на процедурата, която ще приключи в плануваните по закон периоди.

Пред публицисти Иванов изясни, че без значение дали консуматори са битови или бизнес консуматори, покачването на услугата ще бъде с не повече от 8%.

„ Цената на услугата се образува освен от самата цена на природен газ, само че и от наложително възнаграждение на достъп, транспорт, систематизиране и доставяне. По този метод всеки, който ще заплаща за доставен природен газ, ще заплаща с не повече от 8%, а не с 13.89% “, сподели още той. Той напомни също по този начин, че преди 4 години цената на газа е достигала до 733 лева за 1000 куб м. „ Не мога да направя съответна прогноза за цените на петрола “, изясни той, като добави, че в случай че Съединени американски щати се върнат в договорката за нуклеарното съглашение с Иран доста е евентуално цените на петрола да паднат. Засега обаче такива индикации няма.

КЕВР откри запаса във връзка с цената на електрическата енергия във Фонда „ Сигурност на електроенергийната система “, изясни още Иван Иванов. „ По този метод КЕВР потиска някои трендове за повишение (на цените) в някои браншове, т.е. на инфлацията “, сподели още той, като напомни, че не всички жители на страната употребяват топлинна сила или природен газ, само че всички са ползватели на електрическа сила.

Припомняме, че в границите на съвещанието си на 26 септември енергийният регулатор ще се произнесе за цената на електрическата сила и производството на цената на електрическа енергия по високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа енергия.

Иван Иванов бе безапелационен, че би трябвало да има и предоговаряне на цените на природния газ с „ Газпром “.
КЕВР ще се произнесе дефинитивно за поисканото нарастване на цената на природния газ от „ Булгаргаз “ след закрито съвещание, което ще се организира в петък, 28 септември.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР