Новината беше съобщена от The Verge, като Ерик Бъргър от

...
Новината беше съобщена от The Verge, като Ерик Бъргър от
Коментари Харесай

Кошмар за НАСА: Президентът на САЩ Джо Байдън ще номинира Бил Нелсън за администратор на агенцията!

Новината беше обявена от The Verge, като Ерик Бъргър от Арс Текника я удостоверява.

“Това е безусловно все едно Тръмп да назначи реализатори от петролната промишленост в организацията за запазване на околната среда ”, твърди Саймън Портър, академик и астрофизик от задачата на НАСА “Ню Хърайзънс ”, която през 2015 година посети планетата Плутон. “Това е извънредно идиотско. Нелсън е един от архитектите на “Спейс Лонч Систъм ”, най-лошата стратегия в историята на НАСА, а преди този момент е бил толкоз подкупен, че безусловно е принудил организацията да му обезпечи увеселително влакче на совалката. Нелсън е въплъщение на всичко, от което НАСА би трябвало да се откъсне ”. 

На пръв взор Нелсън не наподобява неприятна номинация. Той е астронавт, летял на совалката “Колумбия ” през януари 1986 година. Но както написа Портър, мнозина преглеждат неговото присъединяване в задачата като издействано чрез политическото му въздействие като тогавашен Сенатор. Бъргър се базира на книгата, който е изнесъл пиперливи детайлности за полета на Нелсън в космоса.

“Той искаше да бъде член на екипажа с принос и да направи нещо в действителност значимо ”, написа Мълън. “Имаше единствено един проблем. Нито един от ръководителите на опитите, предопределени за задачата, не искаше Нелсън да се навърта към тяхната инсталация. Те бяха получили единствения си късмет за полет, работиха с астронавтите в продължение на месеци по какъв начин най-добре да работят с оборудването и нямаха никакво предпочитание политик без техническо обучение да се намести в последния миг и да обърка нещата ”. 

Заради това Нелсън се трансформирал в обект на насмешки от страна на астронавтите и получил прякора “Баласт ”.

По-сериозният проблем обаче се корени в това, че Нелсън е един от архитектите на “Спейс Лонч Систъм ” – политически стимулираната ракета, която в границите на последното десетилетие е погълнала $20 милиарда и към момента не е подготвена за полет. Тази вечер тя би трябвало да извърши за повторно огневото си тестване след неуспеха през януари. При това поддръжката на Нелсън за “Спейс Лонч Систъм ” се случва заедно с напън по отношение на НАСА да не разчита на частни компании като СпейсЕкс на Илон Мъск. Според източници в ракетно-космическия бранш, откакто Мъск е оповестил създаването на ракетата “Фалкън Хеви ”, свръхтежък притежател с благоприятни условия като на “Спейс Лонч Систъм ”, Нелсън е споделил на тогавашното управление на НАСА “дръжте си момчето под надзор ”. 

Въпреки всичките тези рецензии, Нелсън евентуално ще бъде назначен като админ на НАСА поради другарските си връзки с Байдън. Освен това, като дълготраен политик от Конгреса, едва ли номинацията му ще бъде отхвърлена от актуалните конгресмени.

Някои хора не са на мнение, че номинацията на Нелсън ще е толкоз кошмарна. “Брайдънстайн бе отрицател на климатичните промени преди да стане админ на НАСА ”, оповестява журналистът Майкъл Бейлър от НАСА Спейсфлайт по отношение на предходната номинация на Доналд Тръмп. “Но Брайдънстайн не бе отрицател на климатичните промени откакто стана админ на НАСА ”.

Други обаче са безапелационни, че Нелсън не е добър избор. “През последните 15 години американската галактическа политика свърши едно огромно нещо както би трябвало, програмата за комерсиален транспорт до орбита, и едно огромно нещо не както би трябвало, т.е. Спейс Лонч Систъм ”, написа Илай Дурадо, специалист от Center for Growth and Opportunity. “Бил Нелсън бе от неверната страна на историята и в двата случая. Нелсън беше първенец на програмата “Спейс Лонч Систъм ”, тъй като това означаваше да потекат пари към Флорида за сметка на действителния напредък в космоса. А неговият полет на совалката беше невъобразима корист с власт. Ако отчетем пазарната цена, мястото на совалката беше услуга, оказана му за стотици милиони долари. Нелсън безусловно ги принуди да му го подарят ”.

“В случай че Белия дом следи реакциите в Туитър за последно “да ” или “не ” на сутринта, имайте поради, че доста хора в галактическата промишленост биха почувствали, че е неприятна концепция да кажат, че това е неприятна номинация. Те ще са принудени да работят с Нелсън. Но аз мога да си разреша да го кажа. Той е към момента баласт след всичките тези години ”, безапелационен е Дурадо. 

  

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР