Новинарските агенции трябва да пазят извора на информация от дезинформацията,

...
Новинарските агенции трябва да пазят извора на информация от дезинформацията,
Коментари Харесай

Директорът на БТА Кирил Вълчев: Новинарските агенции трябва да пазят извора на информация от дезинформацията

Новинарските организации би трябвало да пазят извора на информация от дезинформацията, само че и да бъдат свободен извор за същинските вести. Тази теза показа генералният шеф на Българската телеграфна организация (БТА) Кирил Вълчев по време на Делфийския стопански конгрес на 13 април, оповестява уеб сайтът на Съюза на българските публицисти – Съюз на българските журналисти.

Кирил Вълчев взе участие, представяйки Българска телеграфна агенция, в полемика на тематика „ Борба с дезинформацията в многополюсен свят – тактики, принадлежности и провокации “. Участници в диалога бяха още генералният секретар на Европейския алианс на новинарските организации (ЕАНА) Александру Йон Джибой, притежателят на Косова прес Скендер Красничи, генералният шеф на националната осведомителна организация на Румъния Аджерпрес Клаудия Виктория Николае, Яник Паске от бюрото на „ Франс прес “ в Гърция, Илия Муса от Федералната осведомителна организация на Босна и Херцеговина и президентът и общоприет шеф на Атинско-македонската осведомителна организация AMNA Εмилиос Пердикарис.

„ Темата „ Големият преход ” на деветото издание на Делфийският стопански конгрес е уместно за място, където съгласно гръцката митология в миналото се случил подобен „ огромен преход ”. Тук драконът Питон пазил заветен извор и бил обвил със змийското си тяло девет пъти планината Парнас и седем пъти Делфи. Аполон умъртвил Питон и  освободил извора, който станал място за предсказания от жрици, наричани Пития, по името на Питон. Този пророк, с предсказанията си, почнал да оказва огромно въздействие върху хода на историята и последващи „ огромни преходи ” в нея “, сподели Кирил Вълчев.

Той сложи въпроса

кой през днешния ден е Питон и кой - Аполон край извора на информацията всред обичайните медии (включително новинарските агенции) и обществените мрежи.

„ Интернет наподобява като Аполон - освобождава извора на информацията и в обществените мрежи се появяват доста оракули. И от техните думи човек може да се обърка тъкмо като от двусмислените отговори на Пития “, уточни генералният шеф на Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР