Нови задължения на работодателите и на Националната агенция по приходите

...
Нови задължения на работодателите и на Националната агенция по приходите
Коментари Харесай

Нови задължения на работодателите – ще подават на НАП и данни от трудовата книжка

Нови отговорности на работодателите и на Националната организация по приходите планува модифицираният законопроект за промени в Кодекса на труда, с които би трябвало да се изпрати в историята хартиената трудова брошура и тя да се размени с електронен трудов запис в нов указател на заетостта. Първоначалният план на Божидар Божанов (ПП-ДБ) срещна отпор от институциите, нито една от които не желае да се нагърби с новата задача. Експертите от изпълнителната власт дори бяха обвинени в протест на Народното събрание по времето на служебния кабинет. Законопроектът в това време беше предаден за редакция на работна група и към този момент месец резултатът чака второ четене в обществената комисия, а по-късно и в пленарна зала, предава „ Сега “.

След отрицателни мнения от АЗ, Национален осигурителен институт и кой ли не е-трудовата брошура въпреки всичко отива в Национална агенция за приходите, макар че приходната организация имаше огромни възражения против това. За задачата работодателят към този момент ще попълня спомагателни данни към уведомленията за регистрация и преустановяване на трудови контракти, които е задължен да подава към Национална агенция за приходите. Тези спомагателни данни съответстват с изискваните в сегашната трудова брошура. След това изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите ще вписва служебно в регистъра на заетостта подадените посредством уведомлението данни.

Самият указател е нов и ще се поддържа точно от приходната организация. Той ще съдържа единните електронни трудови записи на служащите и чиновниците, плануват измененията преди второ четене на кодекса. Регистърът ще се сътвори от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите и министъра на електронното ръководство, които би трябвало да попълнят първичните данни в него на база регистрите и данните в Национален осигурителен институт. Това би трябвало да стане до 1 септември 2024 година До 1 септември 2026 година всеки шеф ще би трябвало да изпрати в Национална агенция за приходите електронни копия на всички трудови и служебни книжки на своите чиновници. От тази дата хартиената трудова брошура отива в историята.

Нови отговорности има и за Национален осигурителен институт. Институтът ще вписва данните от трудовата брошура в регистъра на заетостта в случаите при пенсиониране на разположение, за което в регистъра на са вписани данни от шеф.

Форматът на данните, редът за регистриране, изтриване и засвидетелствуване на събитията, както и изискванията за достъп до регистъра ще се уредят с разпоредба на министъра на труда и министъра на електронното ръководство. Това ще докара до малко необикновената обстановка министри от други ресори да пишат разпоредба, касаеща работата на Национална агенция за приходите, която обичайно е под надзора на финансовия министър. Това беше и изтъкнато в хода на дебата при първо четене. Този проблем ненапълно е решен с преходните и заключителни разпореждания, в които написа, че въпросната разпоредба ще се одобри и от финансовия министър дружно с другите двама. Въпросите, които би трябвало да регламентира наредбата, бяха измежду главните, стоящи без отговор в първия вид на плана – т.е. в този момент разрешаването им просто се отсрочва за наредбата.

Всеки служащ или чиновник ще има право на достъп до единния си електронен трудов запис. Родителите и настойниците на служащ или чиновник, ненавършил 18 години, имат достъп до съответния обединен трудов запис до навършване на 18 години, написа още в измененията. Работодателите също ще имат право на достъп до данните за наети от тях хора от миналата им месторабота, само че не и до размера на трудовите хонорари от другите работодатели. Това адресира една от рецензиите при първо четене, че работодателят ще може да види заплатите от предходните работни места, само че въпреки това, той и в този момент може да ги види, като попълня трудовата брошура на служителя си.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите ще получи задължението и да разгласява минимум един път месечно настояща статистическа информация на база данните в регистъра.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР