Нови тайнствени инциденти с морски кораби станаха край бреговете на

...
Нови тайнствени инциденти с морски кораби станаха край бреговете на
Коментари Харесай

Руска медия: Тайнствена сила удря танкери в Оманския залив

Нови тайнствени произшествия с морски кораби станаха край крайбрежията на Иран, отбелязва "Комерсант " в материал за вчерашните набези против двата танкера в Оманския залив. Това е към този момент вторият случай с танкери в същия залив от месец насам, показва вестникът във връзка скорошните набези против четири кораба, в това число петролни танкери, край Обединените арабски емирства.

Поръчителите и изпълнителите на миналата измама още не са посочени публично, само че Съединени американски щати не се съмняват, че зад офанзивата стои Техеран. Ситуацията в региона, през който минават към 40 на 100 от петролните доставки за международния пазар, се изостря на фона на битката, водена от Техеран за правото да изнася горивото макар глобите на Съединени американски щати, прибавя "Комерсант ".

Корабите може да са били нападнати от сили, искащи да подбуден Съединени американски щати към директен боен конфликт с Иран, счита Владимир Фитин от Руския институт за стратегически проучвания. Според аналитика това може да са както арабските монархии, които се конфронтират с Техеран по всички фронтове, по този начин и спецслужбите на Израел, чийто блян е спорът да бъде решен допустимо по-скоро с военна мощ.

"Не изключвам да са били и йеменските хуси, водещи битка със саудитската коалиция ", споделя той и припомня "поредното им предизвестие, че в случай че саудитците не спрат да ги нападат, те ще вземат съществени контрамерки ". Фитин обаче не позволява зад офанзивата да стоят морски пирати като тези, които работят край крайбрежията на Сомалия и край изхода от Аденския залив.

Михаил Кофман от съветския Център за военноморски разбор допуска, че нападението може да е осъществено от подводни диверсанти – експерти. "В региона, където са атакувани танкерите, работят няколко кораба, в това число американски и британски. Задачата им е да се борят с пиратите и да подкрепят кораби, подали сигнал за паника. На самите танкери няма военнослужещи. Има единствено чиновници от частни военни компании, наети от притежателите или наемателите на корабите ", изяснява той пред "Известия ".

Според Кофман бойците-наемници могат да защитят кораба от пирати, пристигнали с леки лодки, въоръжени с ръчни гранатомети и автомати "Калашников ". "Те обаче нямат уреди, с които да открият професионални подводни диверсанти. А в тази ситуация таман такива експерти най-вероятно са развалили танкерите с подводни магнитни мини, заложени още в пристанището по този начин, че да избухнат в намерено море. Това демонстрира, че в интервенцията са взели участие експерти от висока класа ", добавя специалистът.

"Занапред всички танкери, минаващи през Ормузкия пролив, ще бъдат снабдявани с спомагателна защита и в района ще работят подсилени морски патрули, с цел да не се допусне повтаряне на провокацията ", декларират пред вестника представители на норвежката компания "Фронтлайн " - притежател на един от танкерите, нападнати в ирански води. Фирмата твърди, че ще вземе засилени ограничения за сигурност на всичките си танкери, без да чака следствието да завърши. Ормузкият пролив се трансформира в нова точка на турбулентност в Близкия изток. Не може да се допусне сходни провокации да срутен пазара на петролните транспорти, разясняват хората от "Фронтлайн ".

Показателно е съгласно "Известия ", че танкерите са атакувани, до момента в който японският министър председател Шиндзо Абе е на посещаване в Иран. Предвидено беше Абе, гощавал седмица преди този момент в Токио президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, да подкрепи прехвърлянето на мостове сред Техеран и Вашингтон и да стане медиатор в възможни договаряния. Взривяването на два кораба, един от които японски, може да се преглежда като недвусмислено обръщение от съперниците на Ислямската република - на някого по никакъв начин не му се ще Съединени американски щати да се помирят с Иран, разсъждава съветският вестник.

"Незнайна мощ взривява танкери в Оманския залив ", гласи извод на "Взгляд ". Съединени американски щати упрекнаха Иран като уредник на офанзивите, само че в този момент даже Си Ен Ен признава, че те са неизгодни за Техеран, отбелязва онлайн изданието. "Заплахата за трафика на нефт от Персийския залив се ускорява от дълго време поради високата централизация на военни кораби в региона, неналичието на ограничения за доверие и твърдите изказвания, правени от Съединени американски щати и Иран, показва политологът Андрей Кортунов.

Той обаче не счита някоя от страните да възнамерява огромен спор, тъй като "от него ще изгубят всички ". В самия Иран има разнообразни сили, които биха могли да провеждат провокацията, счита специалистът. "Това сигурно би било преференциално да вземем за пример за анклавите на "Ислямска страна " или на "Ал Кайда ", тъй като щеше да отвлече вниманието от битката с тероризма. Всичко би минало в плоскостта на опълчването сред сунити и шиити ", разяснява той.

Кортунов позволява, че ескалацията е преференциална за Съединени американски щати, само че американците съгласно него не желаят сами да водят война с Иран - те ще поддържат Израел или Саудитска Арабия, които може да стартират военна интервенция против Техеран. "За Тръмп да се напъха в този момент в подобен спор по време на изборна акция е съвсем самоубийство. Защото постоянно е казвал, че неговото ръководство ще постави завършек на споровете, а няма да е начало на нови ", споделя наблюдаващият. Донякъде обстановката може да е преференциална за Русия, прибавя той.

"Ако се запазят рисковете за корабоплаването, това ще оскъпи петрола. А повишаването е и мощен допинг за американския нефт и газа - колкото по-високи са цените, толкоз са по-високи вложенията ", проучва съветският специалист. Експлозиите на танкери може да вдигнат цените на петрола, само че е ясно, че никой от огромните играчи няма да прави такива неща. Кой взривява танкери и каква е задачата му - към този момент въпросът остава без отговор. А обстановката става все по-напрегната и по-мистериозна, заключава "Взгляд ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР