Нови разрушения са били нанесени на огромния язовир на река

...
Нови разрушения са били нанесени на огромния язовир на река
Коментари Харесай

Разрушения, водата изтича от язовир „Каховка”

Нови опустошения са били нанесени на големия язовир на река Днепър при Нова Каховка през последните 24 часа, демонстрират сателитни фотоси на „ Maxar ”, предава Си Ен Ен.

Водата изтича от три шлюза на язовир „ Каховка ”, като не е ясно по какъв начин са породени вредите, които са покрай западния бряг на реката.

Снощи локални поданици оповестиха в Телеграм, че са чули детонации в региона на язовирната стена.



От сателитните изображения не излиза наяве дали шлюзовете са били развалени или изпускането на вода се управлява.

Виждат се обилни провали по моста над язовирната стена. Към момента регионът остава под съветски надзор.

През последните 24 часа съветската войска се изтегли на източния бряг на Днепър.

Междувременно бяха разрушени всички мостове над реката, в това число и двата - железопътен и шосеен, преминаващи над стената на язовир „ Каховка ”.

През последните месеци те бяха обстрелвани от украинските военни, опитващи се да пресечен снабдяването на съветските войски на западния бряг на Днепър, само че не понесоха обилни вреди.



Антоновският мост, единствената връзка сред южния украински град Херсон и следения от съветските сили източен бряг на река Днепър, също е опустошен. Довчера той беше съществено развален, само че в този момент огромни елементи от него са сринати.

Язовир „ Каховка ” има стратегическо значение по няколко аргументи. С вода от него се охлаждат реакторите на Запорожката атомна електроцентрала.

Освен това изпускането на водохранилището, съдържащо 18 милиона кубически метра вода може да докара до пагубни наводнения надолу по течението на Днепър. При такава обстановка най-голяма е опасността за регионите край по-ниския западен бряг на реката, в това число и одеве освободения от украинската войска град Херсон.

На 21 октомври украинското военно разузнаване заяви, че съветските сили са почнали да минират шлюзовете и подпорите на язовира. Тогава назначените от Русия управляващи в Херсон отхвърлиха това като „ нелепост ”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР