Нови разкопки се проведоха на археологически обект на нос Чироза,

...
Нови разкопки се проведоха на археологически обект на нос Чироза,
Коментари Харесай

Археолози разкриха на бургаския нос Чироза укрепен център от преди Христа

Нови разкопки се организираха на археологически обект на нос Чироза, сред кв. " Крайморие " и рибарското населено място Ченгене скеле в Бургаския залив.

През месец юли приключи първият стадий от разкопките на укрепен елинистически обект от II-I в. прочие Хр., ситуиран на нос Чироза. Проучванията се управляваха от проф. доктор Иван Христов от НИМ, със заместник-ръководител доктор Милен Николов, шеф на РИМ - Бургас. Укреплението е имало повърхност от 800 кв. м и е било защитавано от каменна стена и огромен трап с дълбочина 1.3 м и ширина близо 4 метра.

Показател за датирането на обекта е керамичният материал. При 260 обработени керамични фрагмента, 40 % са от тракийска керамика - съдове, работени на ръка, с пластична декорация и излъскана повърхнина. Останалите фрагменти са от амфори, дъна и стени на локални и вносни купи, червенолакова керамика с релефна декорация. Сигурен маркер за датиране на обекта са дръжките, дъната от коски амфори (от остров Кос) и керамичните фрагменти с хипотетичен генезис от региона на античен Пергам.

 Открити са огромен брой фрагменти от гръцка строителна керамика
Открити са огромен брой фрагменти от гръцка строителна керамика
Снимка: Община Бургас

Откриването на рова и следенето, въпреки и в първичен стадий, на каменния дувар, дава опция да се допусне, че на нос Чироза е бил построен следващият късноелинистически укрепен център, синхронен с към този момент известните такива при гр. Приморско (м. Фармакида), с. Синеморец, с. Бродилово и с. Извор. Съществува възможност обаче тесният дувар и ровът да са маркирали теменоса на крайморско светилище.

 Под водата са открити няколко относително добре непокътнати амфори
Под водата са открити няколко относително добре непокътнати амфори
Снимка: Община Бургас

В акваторията на носа проф. Иван Христов локализира древен обект, показан от разнородни материали с необятна датировка. Благодарение навременната интервенция на кмета на община Бургас господин Димитър Николов и шефа на РИМ-Бургас бе обезпечено финансиране за сложно изследване на обектите както под вода, по този начин и на сушата.

Така от 30 юни до 7 юли в източната и югоизточна акватория на нос Чироза бяха извършени подводни търсения, финансирани напълно от Община Бургас. В резултат са открити археологически структури и находки на повърхност от 2 декара, които са картирани. Същевременно са осъществени и геофизични изследвания и батиметрично снимане на морското дъно, с помощта на поддръжката на Центъра за подводна археология - гр. Созопол.

 Археолозите стартират подводно изследване
Археолозите стартират подводно изследване
Снимка: Община Бургас

В изследванията взеха присъединяване водолази от Центъра за подводна археология и Общински водолазен център - Созопол, инж. Кирил Велковски, доктор Богдан Проданов от Институт за океанология във Варна, доктор Милен Николов - РИМ Бургас.

След подводните огледи и геофизични проучвания археолозите направиха своите предварителни изводи:
Върху подводна тераса, разрастваща се източно от нос Чироза на дълбочина до 4 метра, са локализирани няколко разсипи от камъни. Водолазният екип съумя да снима голям брой обработени каменни блокове с друга величина и форма. Прави усещане откриването на огромен брой фрагменти от гръцка строителна керамика (солени и калиптери), римски тегули и имбрекси, както и някои цели късноантични керемиди. При подводните огледи водолазният екип съумя да събере от морското дъно към 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко относително добре непокътнати амфори. На този стадий на подводните изследвания се допуска, че обектът в подножието на нос Чироза е обхващал повърхност от 2000 квадратни метра.
 Мястото на разкопките - нос Чироза, сред кв.
Мястото на разкопките - нос Чироза, сред кв. "Крайморие " и рибарското населено място Ченгене скеле в Бургаския залив
Снимка: Община Бургас

Представените подводни изследвания през 2020 година са вторите в региона единствено за една година. В интервала 17-23.02.2020 година екип под управлението на доктор Найден Прахов организира геофизично сканиране и 2 водолазни огледа в региона на Рибарското пристанище в залива Ченгене скеле и при о. Св. Анастасия.

В средата на август започнаха и същинските подводни разкопки на подводния обект, финансирани напълно от Община Бургас. Те се управляват от проф. Христов и доктор Найден Прахов, шеф на Центъра за подводна археология към Министерството на културата и гл. ас. в НАИМ-БАН. За резултатите от тях необятната общност ще бъде осведомена след приключването им.

Проучванията са осъществени като взаимен план на РИМ-Бургас и ЦПА, в границите на програмата им за съдействие при изследване на предишното на бургаското крайбрежие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР