Нови работни места ще могат да се разкрият за хората

...
Нови работни места ще могат да се разкрият за хората
Коментари Харесай

Нови работни места за хората с увреждания от Видин

Нови работни места ще могат да се разкрият за хората с увреждания през 2023 година.

Целта на процедура „ Устойчива претовареност за хора в неравностойно състояние “, която според ИГРП на Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 ще се отвори през месец юни, е обезпечаване на нови работни места и устойчива претовареност на лица в неравностойно състояние, в това число посредством адаптиране на работни места за хора с увреждания.

Със 100 милиона лв. ще се финансират плановете на работодатели за наемане на лица в неравностойно състояние, в това число и тези, които ще правят своите работни отговорности в условия на надомна работа – до 12 месеца, и за лица с трайни увреждания – до 24 месеца; Подкрепа на работното място посредством наставник, според самостоятелните потребности на новонаетите лица от целевата група за интервал до 6 месеца; Осигуряване на превоз от и до работното място, ако лицето работи в обитаемо място друго от местоживеенето му; Адаптиране на работното място за лица с трайни увреждания – СМР, съоръжение и обзавеждане.

Финансирането на утвърдените планови оферти по процедурата ще е 100 % безплатно, като цената на плановете би трябвало е в границите сред 50 000 и 391 166 лв..

Друга процедура в поддръжка на хората с увреждания, която се чака да се отвори през септември 2023 година, е „ Насърчаване на обществената стопанска система на локално и районно равнище “. Отново, с изцяло безплатно финансиране, необятен кръг от евентуални бенефициенти: общини/общински предприятия, Неправителствени организации, работодатели, субекти на обществената и солидарна стопанска система - кооперации, юридически лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност и обществени предприятия, профилирани предприятия и кооперации на хора с увреждания, ще могат да развият обществените предприятия посредством основаването на устойчиви работни места за групите в неравностойно състояние.

Сред дейностите, които ще получат поддръжка, с цел да се основат устойчиви работни места в обществените предприятия, са дотации за нови работни места до 12 месеца за лица от уязвимите групи и 24 месеца за хора с трайни увреждания; обучения; обезпечаване на ментор; съоръжение и обзавеждане на новите работни места; ремонтни действия. И по тази процедура, плановете могат да получат финансиране в границите сред 50 000 и 391 166 лв..

Екипът на Областен информативен център-Видин работи с уязвимите групи още от началото на активността си. Първата осведомителна среща на центъра, на 18 април 2012 година, е за показване на процедура

„ Съпричастност “ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2007-2013. В нея се включиха представители на Фондация „ Подкрепа за реализация ”, Сдружение „ НИКЕ ”, регионалното управление на Съюза на инвалидите в България, Областния съвет на Българския червен кръст, териториалната конструкция на Съюза на слепите в България, Сдружение „ Достоен живот ”, Регионално сдружение за поддръжка на лица с умствени усложнения и Българската асоциация за лица с интелектуални усложнения.

И отсега нататък, екипът на ОИЦ-Видин интензивно ще спомага на хората с увреждания и разпространява процедурите, ориентирани към тях, както и ще показва всички благоприятни условия за европейско финансиране, съответстващи на интереса на бенефециентите и публичните потребности в област Видин.

Областен информативен център–Видин е част от националната мрежа от 27 осведомителни центъра за разпространение на Eвропейските фондове при споделено ръководство, регламентирана от Закона за ръководство на средствата от Eвропейските фондове при споделено ръководство. Центърът действа в границите на план на община Видин, финансиран от Оперативна стратегия „ Добро ръководство ” 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.

Снимка: Архив: Първа осведомителна среща на Областен информативен център-Видин. Сграда на остарялата Турска поща във Видин,
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР