Нови проучвания показват как прекаленото фокусиране върху постигането на перфектно

...
Нови проучвания показват как прекаленото фокусиране върху постигането на перфектно
Коментари Харесай

Три разбирания за щастието, които ни правят нещастни

Нови изследвания демонстрират по какъв начин прекомерното фокусиране върху постигането на съвършено въодушевление и благополучие може да докара до доста по-негативни последствия.

Въпреки че фокусът върху позитивната конфигурация, с която постоянно се занимава логиката на психиката, беше необятно прокламиран като контраст на по този начин наречената „ негативна “ логика на психиката, то може да се окаже, че тя не е по-полезна за здравето ни.

Ако щастието се трансформира в цел, която не съумяваме да реализираме, започваме постоянно да си мислим, че има нещо неправилно в нас самите. Не е ясно по какъв начин еволюцията на щастието е достигнала до този миг, само че би трябвало да има причина хората да одобряват толкоз драговолно мантрата „ Трябва да бъда благополучен без значение от всичко “.

[gallery]11274[/gallery]
Според скорошно изследване на Мурат Йълдърим от университета Агри Ибрахим Чечен и Джон Малтби от университета в Лестър , щастието има своите функционални и дисфункционални аспекти. Положителната страна е, че щастието може да насърчи по-адаптивното действие, като разреши на хората да виждат позитивните страни на разнообразни обстановки.

Дисфункционалният аспект на щастието обаче „ има пагубно влияние върху благосъстоянието и психологичното здраве “ допълват експертите. Повечето проучвания по отношение на щастието се концентрират върху неговите функционални аспекти, само че съгласно Йълдърим и Малтби това не съумява да приключи картината.

[img wide]35311149[/img]
Представете си себе си на събитие, което сте очаквали с неспокойствие като такова, което ще ви направи същински щастливи. Може би вие и ваш другар сте възнамерявали да отидете на концерт на общ обичан реализатор. Месеци наред сте си представяли какъв брой ще бъде вълнуващо и занимателно.

Тази визия обаче скоро се трансформира в ирационално поверие , че щом толкоз мощно сте желали да се насладите на шоуто, то значи „ би трябвало “ да се радвате на всеки един миг от вечерта. След като стигнете там обаче, дребните неща стартират да ви нервират: краката ви болят, има опашка пред тоалетната и стартирате да се обвинявате за какво не сте задоволително щастливи на това събитие.

Три метода да тествате личните си ирационални вярвания за благополучие

Учените са създали три детайла, които демонстрират доколко въздействат нашите вярвания на щастието ни. Тези три детайла могат да се трансфорат в ирационална канара на щастието.

Можете да оцените себе си с 1 (категорично несъгласен) до 7 (напълно съгласен) за следните изказвания:
Би трябвало постоянно да съм благополучен във всички аспекти на живота си.Трябва постоянно да съм благополучен във всички аспекти на живота си.Бих предпочел постоянно да съм благополучен във всички аспекти на живота си.
Въз основа на онлайн извадка от 2022 година за направено изследване измежду 166 възрастни (на междинна възраст 40 години) , създателите оповестяват, че хората, които са склонни да са съгласни с едно от изказванията, също са съгласни и с останалите. Средната стойност на участниците била малко под 13. Повечето маркирани сред 7 и 17 , което значи, че много хора се поддават на своите ирационални вярвания.

По всичко проличава, че хората, мощно вярващи, че „ би трябвало “ да бъдат щастливи, са стимулирани да търсят заплащане за някое свое достижение, изключително когато са били подложени на повече стрес напоследък. Затова е хубаво да променим отношението си към обстановката и по този начин да бъдем по-щастливи в от нея. Както заключават създателите:

„ Ако щастието наподобява краткотрайно и мъчно постижимо, това е тъй като човек разрешава на неправилните си вярвания да повлияят на щастието им “.

Как да превърнем ирационалните хрумвания в рационално благополучие

Констатациите на откривателите ни демонстрират, че търсенето на благополучие единствено по себе си се трансформира в развой, който е жертван на неуспех. Колкото повече се опитваме да превърнем някоя стресова обстановка в позитивна, толкоз по-малък е в действителност шансът да се оправим с нея дейно и толкоз повече продължаваме да понижаваме опцията за позитивен резултат.

Връщайки се към образеца със злощастния концерт, опитите да се принудим да се усещаме добре, когато нещата не вървят тъкмо по проект , в действителност довежда до една контрапродуктивност. В подобен миг е извънредно значимо да не разрешаваме на концепцията, че щастието е всичко да ни пречи да си прекараме добре.

Приемането на обстановките такива каквито са вместо да се опитваме да ги накараме да проработят принудително наподобява, че може да бъде ключът към това щастието да се трансформира в движеща мощ.

Следващият път, когато се почувствате разочаровани, че не сте щастливи, колкото бихте желали да бъдете, запитайте се за какво това има толкоз огромно значение. Няма ли други аспекти от живота, които са също толкоз значими?

За край, измерването на нашите лични ирационални вярвания за благополучие наподобява е първата стъпка към намирането на удовлетворението , което идва от приемането на насладите на живота, които животът ни дава и да им се радваме такива каквито са.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР