Нови проблеми с машините за гласуване предрече Иван Тодоров -

...
Нови проблеми с машините за гласуване предрече Иван Тодоров -
Коментари Харесай

Нови проблеми с машините за гласуване предрече Иван Тодоров - акционер в Сиела

Нови проблеми с машините за гласоподаване предсказа Иван Тодоров - акционер в " Сиела ", компанията, която дава отговор за доставката и поддръжката на устройствата.

" Машините работят с едни ролки от хартия 12 мм в диаметър. От управлението на ЦИК са поръчали на Българска народна банка не 12 мм, не 17 мм, което е максимумът, а 25,5 мм. Това стана на предходните избори през април, казахме, че не може и не би трябвало, че поврежда машините и на тези избори още веднъж, макар че имаха премного време, те поръчаха отново 25,5 мм ", изясни Тодоров в изявление за Българска национална телевизия. " Непрекъснато им се споделя (на ЦИК), и цялостно безмълвие ", уточни Тодоров.

По думите му управлението на ЦИК организира общоприета политика против машинното гласоподаване.

През октомври 2022 година поради проблеми с печата единствено 2 машини са излезли от строя. През април - дефектирали са 67 машини. " Това е държавно имущество за доста милиони. И то посредством тези ексцентрични ролки се поврежда ", уточни Тодоров и добави, че тази ексцентрична хартия е и по-дебела, в сравнение с би трябвало, а броят на развалените машини ще нараства експоненциално.

" Това е все едно на бензинова кола да сложиш дизел ", даде образец той.

Напоследък се основават от ден на ден и повече проблеми пред машинното гласоподаване.

" По наши персонални калкулации 3-5% от гласовете се манипулират ", когато не се гласоподава с машини, уточни още Тодоров.

Според него в тази ситуация с анулираното от ЦИК машинно гласоподаване е нямало проблем " шефката на ЦИК да вдигне телефона и за каже: Г-н Министър, вземете го подпишете вие това писмо за сходство ". " Зам.-министър удостовери и през април, добре, че никой не нападна изборите пред Конституционния съд, в този момент щяхме да имаме касирани избори ", изясни още Тодоров.

ЦИК се базира на неналичието на подписано от министъра сходство, както и на прословутия отчет на ДАНС, с цел да анулира машинния избор в навечерието на първия тур на изборите. Едва след тях Върховен административен съд отсъди, че ЦИК е била права, само че на балотажа може да се гласоподава и машинно.

" По-всичко проличава, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за уверение е протекла по разпоредбите. Институциите свършиха своята работа в малко време ", разяснява зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева пред bTV. " ГЕРБ, ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ бяха по време на довереното създаване. То се прави в Министерството на електронното ръководство, само че процедурата е предоставена от ЦИК. При нея софтуерът се заключва. Днес следобяд машините би трябвало да с подготвени и да тръгнат към секциите ", добави тя.

" Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било осъществено. Последствията са съществени. Най-сериозното е обвързвано с доверието в машинното гласоподаване. Възможни са операции. Не приказваме за сниманото. Никой не задава въпросът къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура ", акцентира Матева.

" Възможно е да се употребява непозволено този програмен продукт. Има сериозен риск. Не мога да разясня шефа на " Сиела ". Говорим за обстоятелствата, които ЦИК разиска. Имаше сериозен проблем с дейностите към софтуера, телефона и флашката. Преди зам.-министърът да съобщи цялата информация на ДАНС, предадена ли е другаде ", продължи тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР