Нови проби от морската вода в района на потъналия кораб

...
Нови проби от морската вода в района на потъналия кораб
Коментари Харесай

Взети са нови проби от морската вода край Созопол

Нови проби от морската вода в региона на потъналия транспортен съд „ Мопанг “ бяха взети през вчерашния ден от специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, Басейнова дирекция „ Черноморски регион “, Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в Бургас и РЗИ. Пробонабирането е осъществено в четири пункта: директно над потъналия транспортен съд, до боновото заграждение, на един километър от брега на плаж „ Черноморец ” и на „ Централен плаж Созопол ”. Резултатите се чака да излязат до 7-8 дни.

Анализът на пробите, взети и на 13 август от същите места демонстрират, че директно отвън ограждението на разлива и до морския плаж няма замърсяване на морската вода. Потвърждава се локално замърсяване с нефтопродукти само в региона на разлива над потъналия транспортен съд в акваторията на остров „ Св. Иван “. Останалите изследвани индикатори са под границата за установяване на метода за изпитване и дават отговор на стандартите за качество на околната среда.

Направеното проучване е за съществуване на нефтопродукти, полихлоробифенили, бензен, етилбензен, толуен, стирен, аценафтен, аценафтилен, флуорен, фенантрен, флуорантен, антрацен, нафтален, бензо(а)пирен, бензо(b)флуорантен, бензо(k)флуорантен, бензо(g,h,i) перилен, хризен, бензо(а)атрацен. Резултатите от изпитването са съпоставени с нормите на Наредба Н-4/2012 година за характеризиране на повърхностните води и Наредбата за стандарти за качество на околната среда за предпочитани субстанции и някой други замърсители.

Във връзка с постъпили сигнали за замърсяване с мазут на неохраняемите морски плажове „ Алепу “ и „ Корал “ на 20.08.2018 година Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, взаимно с Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и Регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в Бургас направиха инспекция на морските плажове, който са изключителна държавна благосъстоятелност. Двата плажа са неохраняеми, за тях няма подписани концесионни контракти за стопанисване и ръководство през 2018 година

При осъществения от специалистите обход и оглед на плажната линия и морската вода на плаж „ Алепу “ в землището на Созопол (от края на плаж „ Дюни “ до комплекс „ Св. Тома “) не са установени мазутни формирания. Водата в тествания сектор е с натурален цвят, аромат и без опалесценция на повърхността. По данни на спасителите, както и на плажуващите, мазутни формирания през последните дни не са следени.
Обходена е цялата плажна линия на морски плаж „ Корал “, в землището с. Лозенец, община Царево. В южната част на плажа в посока с. Лозенец се следят мазутни формирания с размери от 1 до 5 сантиметра. Морето е било бурно, водата с натурален цвят и аромат, без нефтен филм на повърхността. Не са открити брегови източници на замърсяване. Не може изрично да се откри повода за появяването на мазутните формирания. Уведомена е ИА „ Морска администрация “. От Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда са взети две проби от морската вода за физикохимичен разбор. Тъй като плаж „ Корал “ не е предан на концесия, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас издаде наставление на кмета на община Царево да предприеме дейности за почистването на плажната линия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР