Нови правила за кредитите се въвеждат с проекта на Закон

...
Нови правила за кредитите се въвеждат с проекта на Закон
Коментари Харесай

Голяма промяна за хората със заеми

Нови правила за заемите се вкарват с плана на Закон за лицата, обслужващи заеми, и купувачите на заеми (ЗЛОККК), който е на публично разискване до 13 март. Той би трябвало да реши множеството проблеми, с които се сблъскват кандидатстващите и длъжниците на заеми.

С плана се вкарват условията на Директива (ЕС) 2021/2167 по отношение на лицата, обслужващи заеми и купувачите на заеми. Основната цел на Директивата е хармонизация на ограниченията и разпоредбите за разрешаване на казуса с високите нива на необслужвани заеми и предотвратяването на тяхното бъдещо струпване, написа финансовият портал.
 
Законопроектът съдържа три съществени групи ограничения:
 
1. Мерки за развиване на вторичния пазар на необслужвани заеми и въвеждане на лицензионен юридически режим за лицата, извършващи активност по обслужване на заеми.
 
2. Мерки за допълнение и рационализиране на съществуващия нормативен режим за купувачите на заеми.
 
3. Мерки за адаптиране на съществуващата нормативна рамка в Закона за потребителския заем ЗПК и ЗКНИП с условията на Директива (ЕС) 2021/2167, както и разширение на компетенциите на Комисията за отбрана на потребителите.

Нови правила за необслужваните заеми вкарват промени в Закона за потребителския заем (ЗПК) и в Закона за заемите за недвижими парцели на консуматори (ЗКНИП).

Кредитната институция ще е длъжна да дава на потребителя навреме и преди всяка смяна на изискванията на контракта за заем – явен и обстоен лист на всички такива промени, на график за тяхното въвеждане и нужните детайлности, в това число наименованието и адреса на националния орган, пред който потребителят може да подаде тъжба.

В настоящото национално законодателство не е очакван юридически режим за реализиране на активността по обслужване на заеми, което основава предпоставки отговорностите на всеки жител да бъдат събирани на практика от всеки индивид у нас, без опция за институционален надзор от страна на страната. 

Тази липса на законова наредба поражда съществени опасности от накърняване на съществени права и законни ползи на потребителите посредством разнообразни начини, в това число „ търсене “ на вземания с изтекла отминалост и произлизащи от неравноправни клаузи или приложени нелоялни търговски практики. 

С препоръчаните законодателни промени кредиторите се задължават да ползват ограничения за преструктуриране в рационални граници, преди да открият процедура по осъществяване на обезпечението.

При избора на съответни ограничения кредиторите би трябвало да вземат поради самостоятелните условия на потребителя, неговите ползи и права и опцията му да погаси заема, в това число когато договорът за заем е гарантиран с жилищен неподвижен парцел, който е главното жилище на потребителя.

Мерките за преструктуриране могат да съдържат избрани отстъпки за потребителя, като да вземем за пример цялостно или отчасти рефинансиране на контракт за заем или смяна на съществуващите в него условия, в това число, наред с другото, удължение на периода му, смяна на типа на контракта за заем, отлагане на заплащането на цялата погасителна вноска или на част от нея за избран интервал, смяна на лихвения %, предложение за гратисен интервал, частични заплащания, конвертиране на валутата, отчасти опрощаване и консолидиране на дълга.

Законопроектът планува лицензионен режим за осъществяването на активността по обслужване на вземания по необслужвани банкови заем. С него се вкарват минималните общоевропейски стандарти и условия към активността, гарантиращи ефикасното ръководство от страна на купувачите, които нямат опит в обслужването на заеми или не са осведомени с националните специфики на съответния локален пазар. 

По този метод необятен кръг интернационалните компании за ръководство на активи, капиталови фондове и други, ще могат да навлязат на българския пазар на необслужвани заеми и да допринесат доста за понижаване на рисковете от струпване на огромен брой необслужвани заеми в балансите на банките, при съществуването на открити защитни механизми за гарантиране правата на кредитополучателите. В законопроекта е въведена правна опция за физически и юридически лица, настоящи в границите на своята комерсиална активност, да получават такива вземания.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР