Нови правила срещу драскането по фасади в София ще разгледат

...
Нови правила срещу драскането по фасади в София ще разгледат
Коментари Харесай

Общинските съветници ще разгледат нови правила срещу драскането по фасади в София

Нови правила против драскането по фасади в София ще прегледат общинските съветници по време на сесията си на следващия ден. Предлагат се също регулярни обходи, инспекции на терен, в това число и сформиране на актове за определяне на административно нарушаване от чиновници на Столичния инспекторат и налагане на наказания.

Паралелно с това се вкарват ограничения за поощряване на графити изкуството, посредством установяване на пространства и създаване на стени за свободно обрисуване на графити в София.

В Наредбата за публичния ред на територията на Столична община се вкарва нова наредба, съгласно която се не разрешава драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци по постройките и по транспортните средства на публичния превоз, както и на всяко друго, непредвидено за задачата място.

Максимално в детайли са написани и местата, където е неразрешено драскането, рисуването и писането. Това са фасадите на здания, религиозни храмове, монументи, огради, декоративни стени, коридори, подлези, надлези и други детайли на градското обзавеждане, както и на всяко, непредвидено за задачата място.

Повишава се и контролът по съблюдаване на тази възбрана – най-малко един път месечно в Зона I и II чиновниците на Столичния инспекторат ще реализират надзор. За останалите зони ще се ползва общото предписание за осъществяване на регулярни инспекции от страна на способените органи. Санкцията за нарушение на възбраната ще е в размер от 100 до 2 000 лева

Наред с това се основава и процедура за изрисуване на фасади на здания от графити актьори. Това ще става след единодушие от притежателите на постройката и координиране от основния проектант на Столичната община. Ще е належащо и мнение на Експертно-художествения съвет и координиране с Общинския експертен съвет по устройство на територията на план на графити актьора и възложен проект за сигурност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР