Нови правила на Европейският съюз ще стимулират поправката на развалени

...
Нови правила на Европейският съюз ще стимулират поправката на развалени
Коментари Харесай

Нови правила на ЕС за ремонта на развалени уреди

Нови правила на Европейският съюз ще подтикват поправката на развалени уреди като перални, хладилници, колела и други. Въвежда се ново обвързване за производителите да ремонтират продуктите даже след приключване на гаранцията. Предлага се още потребителите да получават ваучери и други финансови тласъци, с цел да предпочетат ремонта пред замяната.
Това реши Европейският парламент (ЕП), който одобри с огромно болшинство позицията си по отношение на новите ограничения за " правото на корекция ". Предложението беше подкрепено от 590 евродепутати, едвам 15-ет бяха срещу, а други 15-ет се въздържаха.
Целта е да се насърчи по-устойчивото ползване посредством улеснение на ремонта на развалени артикули, понижаване на отпадъците и подкрепяне на услугите за корекция на уреди. Изхвърлянето на артикули, които могат да бъдат ремонтирани, оказва голямо влияние върху околната среда. Всяка година в Европейски Съюз се генерират 261 млн. тона CO2 (парникови газове), добиват се 30 млн. тона запаси и се изхвърлят 35 млн. тона боклуци, сочи изследване на Европейската комисия. Според него 77% от европейците биха предпочели ремонт пред закупуването на нова стока. Потребителите, които избират да заменят стока, вместо да я поправят, губят общо почти 12 милиарда евро всяка година.
В рамките на законоустановения гаранционен период от продавачите ще се изисква да отдават желание на ремонта, в случай че той е по-евтин или еднакъв като разход на замяната с нова стока, в случай че ремонтът е неосъществим или е неуместен за потребителя. Евродепутатите също по този начин оферират удължение на гаранцията с една година след поправката на уреда. Потребителите ще имат право да изискват ремонт на артикули като перални машини, прахосмукачки, смарт телефони и колела след приключване на гаранцията, взеха решение още евродепутатите. За да създадат ремонтите по-привлекателни за потребителите, членовете на Екологичен потенциал желаят производителите да оферират заместващи устройства за прилагане в интервала на ремонта. Ако дадена стока не може да бъде поправена, може да се предложи друга, минала възобновяване.
Потребителите постоянно се отхвърлят да поправят даден апарат заради високи разноски, усложнен достъп до услуги за ремонт или продуктов дизайн, който попречва ремонта. Национални онлайн платформи ще оказват помощ на потребителите елементарно да намират сервизи и продавачи на артикули, минали възобновяване наоколо до тях.
За да създадат ремонтите по-достъпни и привлекателни, членовете на Екологичен потенциал оферират потребителите да получават ваучери и други финансови тласъци посредством национални фондове за ремонт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР