Нови правила и срокове за изборите на 11 юли прие

...
Нови правила и срокове за изборите на 11 юли прие
Коментари Харесай

ЦИК постави нови срокове и правила за предсрочните избори на 11 юли

Нови правила и периоди за изборите на 11 юли одобри Централната изборна комисия на свое съвещание.

26 май е срокът, до който партиите и обединенията могат да подават заявки в ЦИК за присъединяване в изборите. До 8 юни е срокът за подаването на партийните листи. Инициативните комитети, които издигат самостоятелни претенденти, пък ще би трябвало да се записват в РИК до 31 май. Предизборната акция публично ще започва на 11 юни, заяви Нова телевизия.

На 15 юни ЦИК ще дефинира изискванията и реда, по който ще гласоподават карантинираните. Според признатите промени обаче е ясно, че те ще могат да упражнят вота си по мястото на карантиниране. Най-вероятно заявките ще стартират да се подават 14 дни преди самите избори до деня на вота. Хората с увреждания и тези, които ще гласоподават по сегашен адрес подават заявки до 26 юни. Българите зад граница пък ще могат да подават заявление за избор в чужбина до 15 юни.

На тези избори вотът ще бъде напълно машинен. Условията обаче ще бъдат избрани на 16 май. Засега и от ЦИК , и от фирмата-доставчик твърдят, че няма да има проблем с обезпечаване на устройствата. А какъв брой ще костват изборите – би трябвало да стане ясно до края на седмицата.

Най-голямото предизвикателство на тези избори ще бъде напълно машинния избор за секциите с над 300 гласоподаватели. Предварителната сметка на ЦИК демонстрира, че ще са нужни към 400-500 устройства в допълнение.

„ За България в допълнение не считам, че ще трябват. За чужбина не сме създали разбор, само че към 300 ”, съобщи Росица Матева, представител на ЦИК.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР