Нови правила и санкции, свързани с електрическите тротинетки, гласува транспортната

...
Нови правила и санкции, свързани с електрическите тротинетки, гласува транспортната
Коментари Харесай

Нови правила във Варна: Без тротинетки по тротоарите и в парковете

Нови правила и наказания, свързани с електрическите тротинетки, гласоподава транспортната комисия към Общинския съвет във Варна.

Промените са част от Наредбата за организация на придвижването на територията на общината и са импортирани от групата на ГЕРБ в локалния парламент.

Измененията плануват ограничаване на скоростта на електрическите транспортни средства до 25 км/ч .

Водачите няма да има право да ги ръководят по тротоари, в паркове, градини, площади, детски площадки, както и площи, предопределени единствено за пешеходци .

На тези места тротинетките ще може само да се бутат , тъй като позволената скорост там ще бъде до 5 км/ч. При нарушаване плануванаъа санкция е в размер на 50 лева .

Същата е финансовата глоба и за погрешно паркиране.

Промените в наредбата плануват възбрана за паркирането в паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския превоз и други

Собствениците или операторите, които дават електрически тротинетки чартърен, щ е бъдат задължени да употребяват софтуерна технология за ограничение на скоростт а според от зоните на придвижване, както и за попречване на паркирането отвън избраните за това места.

При нарушаване на ограничаването за скорост имуществената глоба за юридическите лица ще е сред 500 и 1 000 лв. . За паркиране на електрическо транспортно средство отвън избраните за това места компаниите ще се глобяват с 500 лв., като за наново нарушаване санкцията ще бъде в размер сред 800 и 2000 лв..

Собствениците или операторите, предоставящи чартърен електрически тротинетки, ще бъдат задължени не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа – в почивни, след установено нарушаване да отстраняват погрешно паркираните транспортни средства . Ако това не се случи, имуществената глоба за юридическото лице ще бъде в размер на 300 лв., а при наново осъществяване – 500 лв. .

Гласувано бе измененията в наредбата да влязат в действие след установяване на местата за паркиране и след разгласяването ѝ посредством оповестяване на интернет страницата на Общински съвет – Варна.

Вносителите от ГЕРБ аргументираха предлагането си за промени с нуждата от основаване на ясни правила при потребление на самостоятелни транспортни средства предвид на непрестанно възходящия им брой. Ел. тротинетките са значим фактор на понижаване на въглеродните излъчвания и замърсяването на въздуха. Те значително са по-безопасни за напредване спрямо колите, като сериозните произшествия с тях са единици. Приблизително 80% от водачите на електрически двуколесни транспортни средства са до неотдавна ползващи коли като главен метод на напредване, което на собствен ред води до понижаване на тапите и на автомобилния трафик.

Друга тематика на днешното съвещание беше строителството на автомагистрала „ Хемус “.

От група „ Алтернативата “ излязоха с декларация, че ще упорстват въпросът за дотъкмяване на автомагистралата да се трансформира в приоритет на новата власт във Варна. „ Тази година се навършват 50 години от първата копка на Автомагистрала „ Хемус “.

Построяването на изчезналите 250 км от нея освен ще избави стотици животи. Тя ще раздвижи доста стопанската система на България, ще съкрати доста времето за напредване, ще даде подтик на туризма. Настояваме за приемането на автомагистрала „ Хемус “ като национална цел с висок приоритет и намиране в къси периоди на финансиране. Призоваваме кмета и локалната власт да стартират интензивно лобиране в посока изграждане на оборудването “, акцентират от „ Алтернативата “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР