Нови помощи отпусна фонд земеделие на лозари, животновъди и пчелари.

...
Нови помощи отпусна фонд земеделие на лозари, животновъди и пчелари.
Коментари Харесай

Земеделският фонд пусна нови помощи за пчелари, лозари и животновъди

Нови помощи отпусна фонд земеделие на лозари, животновъди и пчелари.

Управителният съвет на Държавен фонд „ Земеделие ” утвърди 18 000 лева помощ de minimis за 2024 година за пчеларите, произвеждащи „ Странджански манов мед “.  Помощта за производител е в размер на 1800 лева с Данък добавена стойност и се дава за покриване на разноски за надзор за сходство с продуктова спецификация, включваща разноски за наложителна годишна инспекция на място от контролиращото лице за надзор за сходство и лабораторен разбор на продукта при направената годишна инспекция.

9 000 000 лева пък отиват за развъдните асоциации по схемата за държавна помощ за основаване и поддържане на родословна книга и за установяване продуктивността и генетичните качества на животните за 2024 година Средствата покриват до 100% от административните разноски по основаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разноските по изпитвания за установяване на генетичните качества или продуктивността на животните.

1,1 млн. лв. помощ de minimis ще получат част от животновъдите за покриване на разноските за кръвопролитие, превоз и административни документи в бранш „ Говеждо месо “. Финансовата поддръжка е по искане на браншови представители на бранша на месодайното говедовъдство, отчитайки неподходящите стопански условия към сегашния миг по отношение на нарасналите разноски за изхранване на животните и растеж на консумативите, употребявани в първичното произвеждане. Помощта се дава за животните, заклани и осъществени в интервала 1 юни 2023 година до 31 май 2024 година Размерът на подпомагането е до 200 лева на заклано говедо.

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова поддръжка с бюджет от 5 000 000 лв. за битка с вредители по лозата (род Vitis) за 2024 година Срокът й на използване е до 31.12.2029 година, а оптималният бюджет на помощта за интервала 2024-2029 година e до 30 000 000  лева Максимален интензитет на помощта е до 100 % от разноските по закупуване на артикули за растителна отбрана, които се употребяват за надзор и ограничение разпространяването на вредители при лозата (род Vitis), само че не повече от 600 лева./ха, с включен Данък добавена стойност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР