Нови пожари са избухнали в района на атомната електроцентрала в

...
Нови пожари са избухнали в района на атомната електроцентрала в
Коментари Харесай

Украйна призовава за „демилитаризация“ на зоната на Чернобил, обхваната от пожари

Нови пожари са избухнали в региона на атомната електроцентрала в Чернобил, окупиран от съветски сили, оповестиха украинските управляващи. Те приканиха за "демилитаризация " на бранша под егидата на Организация на обединените нации, съобщи Агенция Франс Прес.
„ В зоната на изключване започнаха всеобщи пожари, които могат да имат доста съществени последствия “, написа украинският вицепремиер Ирина Верешчук в профила си в Telegram в неделя вечерта.
„ Въпреки това, в този момент е невероятно да се управляват и гасят изцяло пожарите заради завладяването на зоната на изключване от окупационните съветски сили “, добави тя.
„ Затова настояваме Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да предприеме незабавни дейности за демилитаризиране на зоната на изключване на Чернобил “, продължи Верешчук.
Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви в неделя, че обстановката със сигурността в украинските атомни електроцентрали остава непроменена. Миналата седмица тя реши, че горските пожари към Чернобил не съставляват сериозен риск от радиоактивно замърсяване.
От 9 март МААЕ престана да получава оперативни данни от Чернобил. Тя се обезпокои от неналичието на ротация на личния състав в централата от 20 март.
Заводът е високомерен от съветската войска на 24 февруари, първият ден от нашествието.
Реактор номер 4 на централата експлодира през 1986 година, причинявайки най-тежката гражданска нуклеарна злополука в историята. Покрит е с двоен саркофаг, единият издигнат от Съветския съюз и в този момент развален, другият, по-модерен, открит през 2019 година Останалите три реактора на централата последователно бяха спрени след бедствието, последният през 2000 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР