Нови подробности за шпионския скандал, който обтегна отношенията между Чехия

...
Нови подробности за шпионския скандал, който обтегна отношенията между Чехия
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Гебрев призна за Украйна

Нови детайлности за шпионския скандал, който обтегна връзките сред Чехия и Русия.

В публикация на вестник " Ню Йорк Таймс " се твърди, че българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е признал, че измежду взривените през 2014 година в Чехия негови муниции, е имало и оръдия, предопределени за Украйна. Авторът на публикацията Майкъл Шуърц споделя, че два пъти се е срещал с Гебрев през 2019-а година, само че тогава предприемачът не поискал да разяснява случая във Врбетице.

Сега той получил имейл, изпратен от българския предприемач. В публикацията се споделя:

" Господин Гебрев призна, че е складирал амуниции в оръжеен склад в Чехия и призна нещо, което дълго време отхвърляше: че неговата компания - ЕМКО е изнасяла военно съоръжение за Украйна след 2014 година, когато подкрепяни от съветските военни и разследващи служби сепаратисти започнаха война против украинските сили. "

А в телевизионно послание чешкият президент Милош Земан съобщи, че връзката сред Гебрев и взривения склад, е открита. Според него, не безусловно Русия стои зад гърмежа. По думите му по случая съществуват две хипотези- немарливост при работа с експлозиви и интервенция на непознато разузнаване.

Земан упорства двете теории да се проверяват с еднообразно внимание. Експлозията породи напрежение сред Русия и Чехия.

Правителството в Прага разгласи, че случаят е дело на двамата съветски сътрудници, осъществили и покушението с Новичок против семейство Скрипал през 2018-та.

" Въпреки че съм за подобаващи връзки с всички основни страни, при потвърдено присъединяване на Руската федерация, тя би трябвало да заплати за този вероятен терористичен акт, да вземем за пример посредством изключване на Росатом от търга за нуклеарната централа Дуковани. Ако обаче съмнението бъде отхвърлено, това ще значи, че е налице игра на разследващи служби с евентуално съществено отражение върху нашата вътрешна политика ", сподели президентът на Чехия ", сподели президентът на Чехия Милош Земан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР