Нови по-строги санкции за нарушителите на пътя влизат в сила

...
Нови по-строги санкции за нарушителите на пътя влизат в сила
Коментари Харесай

По-строги санкции на пътя от утре

Нови по-строги наказания за нарушителите на пътя влизат в действие от на следващия ден - 28 март. Общият брой на контролните точки остава 39, като водачите с по-малко от 2 години опит зад кормилото разполагат с 26 точки. Ако лидер се раздели с всичките си точки, той губи правоспособността си за минимум 6 месеца.
Прочетете още
Експертите обаче спорят дали това ще докара до стремежи резултат или ще стане мотив за по-тежка корупция. За Нова телевизия пътният специалист Йонко Иванов даде образец с права от околовръстното шосе в София. Според него на въпросното място придвижването не е вярно проведено. Скоростта на 4-лентовия път пада внезапно от 90 на 40 км/ч.

„ Има една механа, по-късно има бензиностанция, където би трябвало да се понижи, по-късно ограничаване до 40 км/ч. Ако там се постави камера - отсам през цялата дъга до Владая може да ни вземат всичките точки ”, счита Иванов. Според него анализът на точковата система не е изработен.

„ Тук в случай че ви заловен по новата система с 50 км, ви взимат 18 точки, в случай че повторно ви заловен, ви взимат 21 точки и станаха 39. Оттук до Владая ви взимат тези 39 точки. Ако след 5 км ви заловен, ви взимат още 26 точки. Съветниците на министъра да дадат пояснение от кое място ”, сподели Иванов. Според него щом един водач съблюдава разпоредбите, а 100 не ги съблюдават - значи организацията е неправилна. Не може на главен път с тирове и огромно придвижване да има и пешеходна пътека.

Бившият началник на КАТ-София Тенчо Тенев обаче съобщи, че новите наказания ще доведат до по-дисциплинирани водачи.

Ето нарушаванията, които ще подлежат на наказания, както и точките, които ще се лишават за тях:
За ръководство на МПС в нетрезво положение с централизация на алкохол над 0.5 до 0.8 промила ще се лишават 8 контролни точки, а над 0.8 до 1.2 промила – 12 контролни точки. Шофьорите ще се разделят с 20 точки при наново нарушение;Водач, който откаже да бъде тестван за алкохол или наркотични субстанции, непосредствено ще остава без 15 точки;За ръководство на МПС, на което табелите с регистрационния номер не са сложени на избраните за това места, ще се лишават 8 контролни точки. За МПС, което не е записано по надлежния ред или е записано, само че е без табели с регистрационен номер, се лишават 10 точки;Движението в лентата за наложително прекъсване по автомагистрала ще се санкционира с отнемането на 10 контролни точки. За придвижване в платното за насрещно придвижване по автомагистрала или скоростен път, водачите ще остават без 15 контролни точки. При наново нарушаване ще се лишават 20 точки;При погрешно изпреварване и основана непосредствена заплаха за придвижването водачите ще остават без 13 контролни точки. Ако изпреварването е погрешно, само че не основава заплаха за придвижването, ще се взимат 10 контролни точки;При превишаване на позволената оптималната скорост с над 50 км/ч в обитаеми места ще се лишават 18 точки. Повторното нарушаване ще се санкционира с 21 точки, а систематичното – с 26;За неспиране на знак „ Спри! Пропусни движещите се по пътя с преимущество! “, в случай че от това е основана непосредствена заплаха за придвижването, ще се лишават 10 точки;За потребление на мобилен телефон по време на ръководство на транспортното средство, с изключение на посредством устройство, позволяващо потреблението на телефона без присъединяване на ръцете на лидера, се лишават 8 контролни точки;За несъблюдение на задължението за потребление на защитен колан или носене на каска се взимат 10 контролни точки;За прекосяване на алено – 10 точки. За наново нарушаване – 13 точки;За транспортиране на деца без столчета – 12 контролни точки, а повторното нарушаване ще се санкционира с лишаване на 13 точки;За неосигуряване на преимущество при прекосяване през пешеходна пътека – 10 контролни точки;За ръководство на механически неизправно пътно транспортно средство при установени рискови неизправности – 10 контролни точки;За нарушение на разпоредбите за прекосяване през железопътен прелез – 10 контролни точки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР