Нови, по-строги глоби и санкции очакват родните шофьори при нарушения

...
Нови, по-строги глоби и санкции очакват родните шофьори при нарушения
Коментари Харесай

Три гафа на пътя и те пращат пак на изпит за книжка

Нови, по-строги санкции и наказания чакат родните водачи при нарушавания на пътя. Това е заложено в проекто - документите, които би трябвало да заменят съществуващия Закон за придвижване по пътищата. Каква ще бъде санкцията при превишета скорост и какви други промени се плануват?

Сред новите оферти е, в случай че за две години водач допусне три нови тежки нарушавания, ще би трябвало да се яви още веднъж на шофьорски изпит.

Част от значимите моменти: Регистрация на търговците на авточасти втора употреба ще се прави в общината, а монтирането на колани в рейсовете ще стане наложително.

При три тежки нарушавания (шофиране в спешната лента на автомагистрала, в насрещното придвижване или прекосяване на червен светофар) водачът ще би трябвало да се явява още веднъж на изпит. Същата глоба грози всички, които вземат участие или провеждат такива.

Велосипедистите към този момент ще са длъжни да се движат с каска и светлоотразителна жилетка когато и да е, а санкцията, в случай че не го вършат, е 30 лв..

Санкциите за превишена скорост в обитаемо място се резервират – до 10км/ч над разрешената скорост – санкция от 20 лв., за от 11 до 20 км/ч повече глобата ще е от 50 лв.. А в случай че вдигнем от 21 до 30 км/ч над разрешеното, санкцията ще бъде от 100 лв..

За първи път в закона е записано и какъв брой тъкмо би трябвало да бъде дистанцията, която би трябвало да се съблюдава при шофиране. Тя би трябвало да бъде до 40 метра при шофиране отвън обитаемо място, по скоростен път – не по-малко от 60 метра, а на автомагистралата – 70 метра.

Предвижда се също да бъде основано досие за техническото положение на автомобила, както и указател на сервизите.

Освен това ще има промени и за велосипадистите, като част от тях са, че те наложително би трябвало да носят каска и светлоотразителна жилетка.

„ Някои от ограниченията са по-дисциплиниращи ”, разяснява Алекси Стратиев, специалист по пътна сигурност. И уточни измененията, съгласно които за три прегрешения водачите могат да си изгубят шофьорската брошура.

„ Най-важното е да се изходи от разбора, който прави Пътната полиция, и аргументите, които водят до най-вече тежки пътно-транспортни катастрофи със починали. Именно те би трябвало да бъдат включени в тези ограничения, които водят до лишаване на шофьорската брошура ”, добави Алекси Стратиев, специалист по пътна сигурност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР