Нови пазарни данни показват, че петролната индустрия в САЩ драматично

...
Нови пазарни данни показват, че петролната индустрия в САЩ драматично
Коментари Харесай

Нови данни показват сериозно забавяне в добива на американски шистов петрол

Нови пазарни данни демонстрират, че петролната промишленост в Съединени американски щати трагично забавя своето произвеждане през четвъртото тримесечие на 2018 година в отговор на потъването на цените, написа Ник Кънингам за Oilprice.

Проучване, осъществено от Федералния запас на Далас (FRBD), демонстрира, че шистовото произвеждане се забавя доста в интервала октомври-декември.

„ Индексът на бизнес интензивността, който наблюдава интензивността на 11 огромни петролни компании от щата Тексас, остава положителен, само че все пак се намалява от 43,3 пункта от третото тримесечие до 2,3 пункта за идващото “, се показва в отчета на FRBD.

Нивото от 2,3 пункта е единствено леко позитивно – нулата би означавала, че не се регистрира растеж на бизнес интензивността по отношение на предходния интервал. Отрицателните стойности въпреки това предизвестяват за стесняване в интензивността.

Забавянето се отнася за голям брой сегменти в петролната и газовата промишленост. Например, показателят на петролното произвеждане се намалява от 34,8 пункта за третото тримесечие до 29,1 пункта през четвъртото. Индексът на производството на природен газ също регистрира спад от 35,5 за юли-септември до 24,8 пункта за октомври-декември.

Но даже и освен това закъснение в растежа на производството, добивната интензивност отбелязва даже още по-рязко закъснение.

Индексът за създаване на нови платформи от компании за петролни услуги се намалява значително през четвъртото тримесечие. Той се намалява от 43 пункта през юли-септември до 1,6 пункта за октомври-декември.

Заетостта също е наранена от това закъснение.

Индексът на заетостта за четвъртото тримесечие се намалява до 17,5 пункта по отношение на 31,7 пункта за предходното тримесечие, което допуска „ закъснение на растежа на заетостта и работните часове “ за октомври-декември, показват от FRBD.

Данните придават тежест на мненията, направени от петролните компании Schumberger и Halliburton, които предизвестиха още през третото тримесечие на 2018 година, че шистовите сдружения към този момент забавят сондажните процеси.

Проблемите с тръбопроводите, продуктивността на петролните кладенци и изчерпването на бюджета са довели до по-ниски стойности при сондажната интензивност.

Коментарите на двете компании получиха необятно медийно отражение, само че цените на петрола към момента бяха високи.

Сривът в тези цени и забележителното закъснение на производството слагат тези мнения в една нова светлина, счита Кънингам.

Ако производителите на нефт не наемат сервизни компании и не разположат ново съоръжение за рандеман, това ще ги направи извънредно чувствителни по отношение на петролните цени.

Ценовият спад принуждава редуциране на сондажната активност. Компаниите, които обслужват петролните залежи, понасят главната тежест на това закъснение. Ръководителите на тези компании оповестиха пред FRBD, че оперативните им маржове са намалели през въпросното тримесечие.

Всъщност 53% от шефовете на петролните и газовите компании са оповестили през Фед Далас, че скорошният спад при цените на петрола е довел до „ намаляване при упованията за финансови разноски “ за 2019 година

Още 15% са споделили, че към момента е прекомерно рано да се предвижда в тази тенденция. Само 31 на 100 считат, че спадът в цените на петрола няма да се отрази върху техните разходни проекти.

Броят на петролните уреди пораства през по-голямата част на 2018 година, само че стартира да се забавя през третото тримесечие. Броят на платформите, който е бил 885 през последната седмица на декември, съвсем няма смяна през октомври, когато стартира и спадът в цените.

С други думи, някои ранни данни към този момент сочат, че шистовата промишленост в Съединени американски щати може да се бори с ценовите намаления в случай че сортът West Texas Intermediate остане под 50 $ за барел. Но колкото по-дълго продължава този интервал на ниски цени, толкоз по-вероятно е да станем очевидци на по-сериозно закъснение в процесите на тази индустрия, заключва Кънингам.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР