Нови огнища на зараза по свинете. Огнище на Африканска чума

...
Нови огнища на зараза по свинете. Огнище на Африканска чума
Коментари Харесай

В Зидарово евтаназираха над 100 прасета заради африканската чума

Нови огнища на болест по свинете. Огнище на Африканска чума при домашни прасета е доказано в созополското село Зидарово, в нерегистрирано персонално стопанство. Още през днешния ден стартира евтаназията на всички прасета в 3-километровата рестриктивна зона. Над 20 животни бяха евтаназирани и в свищовското село Ореш, където през вчерашния ден също беше открит случай на африканска чума.


Повече от 100 животни бяха евтаназирани в бургаското село Зидарово. Нито едно от прасетата не е записано и по тази причина притежателите им няма да бъдат обезщетени. Едно от най-големите фамилни стопанства в Зидарово е на Вълчо Димитров. Собствениците са безапелационни, че при тях няма болно животно.
Анастасия Динева: Никакви проби не са вземани от животните. Нека да дойдат да вземат проба тук и да потвърдят, че имат болест нашите свине. Никой не е показал проучвания, да подпишем, че сме съгласни, че има такова разпореждане.
Според началника на регионалната дирекция по сигурност на храните болест има.
доктор Георги Митев - шеф на БАБХ - Бургас: Реагираме съответно, сътрудниците ще си свършат работа още през днешния ден, центърът на огнището е с. Зидарово, в трикилометровата рестриктивна зона попада само и единствено то.
В десеткилометровата зона към Зидарово попадат още 7 села от общините Созопол и Бургас, в които сега се вършат кръвни проби за предварителна защита на заболяването.

А направените предходната седмица проби в свищовското село Ореш са позитивни.
Д-р Кристиян Кирилов - ръководител общински съвет Свищов: Днес към този момент се провежда тази акция за евтаназиране на прасетата, които са останали.
Екип от ветиринари евтаназира над 20 свине. И тук стопаните са безапелационни, че животните не са имали нито един от признаците на африканска чума.
Александър Иванов: 7 прасенца, 3 майки заплодени по 200-250 кг. Това нещо е покруса дето я няма.
Стопаните от Ореш, чиито животни през днешния ден бяха евтаназирани, няма да бъдат обезщетени, защото публично не е оповестено огнище на африканска чума от Агенцията по сигурност на храните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР