Нови обсъждания на наредбата за касовите апарати започнаха от Министерството

...
Нови обсъждания на наредбата за касовите апарати започнаха от Министерството
Коментари Харесай

Министър Горанов обсъди Наредба Н-18 с бизнеса

Нови разисквания на наредбата за касовите апарати започнаха от Министерството на финансите. На първата среща в Министерския съвет беше оповестено, че ще бъдат направени нови корекции в документа, с цел да бъде реализирана в последна сметка поставената цел за изсветляване на стопанската система. Наредбата за касовите апарати беше отсрочена за август след следващи митинги.

Бизнесът и работодателските организации поддържат наредбата за касовите апарати, доколкото тя ще помогне да се изсветли стопанската система, само че разкритикуваха метода, по който това се прави. Оказа се, че проблеми има както с тълкуването на самия текст на наредбата, по този начин и с използването в разнообразни браншове на стопанската система. От бизнеса означиха, че обясненията на данъчните от време на време даже опонират на самата разпоредба.

Станислав Попдончев, БСК: Приветстваме и отлагането на периоди, защото се надяваме това да ни даде време този път, в което да създадем преди всичко наредбата по-ясна и по-разбираема.
Бизнесът се оплака и от самата система на Национална агенция за приходите.
Михаил Петров, финансов шеф на огромна комерсиална верига: Паднаха сървърите в 18:30 часа в понеделник и бяха възобновени за работа към 15:30 часа на идващия ден, сървърите на Национална агенция за приходите. Представете си за една верига, която има 800 касови апарата в 40 града, какво значи да би трябвало да рестартираш тези устройства.
За проблеми с наредбата алармираха и от лекарския и зъболекарски съюз, както и професионалните счетоводители. От Национална агенция за приходите разясниха, че са подготвени на разговор.
Галя Димитров, Национална агенция за приходите: Ние считаме, че нашата концепция за ограничение на сивата стопанска система среща схващане в голямата част от търговците и без значение от всички досегашни обществени полемики десетки хиляди търговци работят към този момент в цялостно сходство с условията на наредбата. Владислав Горанов, министър на финансите: От една страна желаеме да сме солидарни през разноските, въпреки това имаме доста демократичен метод към приходната част на бюджета, желая тези две тези да ги срещнем някъде и няма да спестявам сили в тази посока, без значение че не постоянно срещаме схващане, несъмнено там, където имаме неточности, те би трябвало да бъдат поправяни.
Следващата полемика сред бизнес и държавно управление по тематиката ще е след две три седмици. Засега въвеждането на наредбата се отсрочва за август.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР