Нови назначения ще бъдат направени в директорските бордове на няколко

...
Коментари Харесай

Опит за бързи промени в директорите на непрозрачната ДДК

Нови назначения ще бъдат направени в директорските бордове на няколко държавни сдружения, откакто държавното управление на ГЕРБ се опита да бетонира за пет години свои фрагменти в управленията им малко преди края на ръководството си. За това помогнаха и няколко правосъдни решения, блокиращи основни промени, които се пробваха да създадат служебните министри. В момента обаче текат състезания за избор на още спомагателни членове в фирмите. Като за взимането на контрола в най-голямото сдружение - Държавната консолидационна компания (ДКК), интервенцията става през увеличение в броя на шефовете, тъй като старите са назначени с конкурс и мъчно могат да бъдат уволнени.
ДКК
Нови четирима шефове се търсят за ДКК. Наскоро финансовият министър Асен Василев показа данни, че от началото на 2019 година до април 2021 година компанията е упълномощила с инхаус поръчка контракти за 740 млн. лева на дъщерното " Монтажи ", което от своя страна ги е разпределило сред няколко частни компании без търг и конкурс по разнообразни планове. Сегашните петима шефове, които бяха известни с непрозрачната си политика, бяха преназначени преди приключване на мандата им през април за нови 5 години, а съставът им беше уголемен от 3-ма на 5-ма души.

В началото на юли обаче сегашният стопански министър Кирил Петков, който е принципал на ДКК, е внесъл промени в устава на компанията, които следва да бъдат вписани. От тях излиза наяве, че едноличният притежател може да назначи и пълномощник, а изпълнителните функционалности ще се упражняват от най-малко двама души поотделно, като единият от тях може да е прокуристът. Междувременно на съвещание на борда за втори изпълнителен шеф с изключение на Ясен Спасов е избран Красимир Тенев, който също е дълготраен кадър на компанията.

Министерството в този момент ще сортира три нови имена. Обявата за избор на новите представители на страната в съвета на шефовете на ДКК е от 9 юли. Документи се подават 10 календарни дни (т.е. до 19 юли), а след това процедурата е общоприета - обзор на документите, показване на идея, писмена и джука оценка, като процедурата ще отнеме най-малко месец. Кандидатите би трябвало да имат магистърска степен по стопанска система, финанси, администрация и ръководство, право и така нататък, както и най-малко 5 години опит по специалността и 3 години в управлението на обществено дружество.

А състезанието за избор на нов самостоятелен член на борда на ДКК се прави от Агенцията за обществените предприятия и надзор (бившата Агенция за приватизация, която още се ръководи от фрагментите на ГЕРБ), като сега тече набирането на кандидатури. Тези, които дават отговор на изискванията, ще би трябвало да показват идея за развиване на сдружението и да минат писмен и вербален изпит.
" Информационно обслужване "
Двама нови души ще влязат и в съвета на шефовете на " Информационно обслужване ", която обработва протоколите от изборите. По предложение на отрасловия министър на превоза Георги Тодоров в средата на август ще има изключително общо заседание, на което ще бъдат освободени Михаил Константинов и Валери Борисов, които са самостоятелни членове. Причината решението да би трябвало да се гласоподава от общо заседание е, че " Информационно обслужване " не е еднолично сдружение, защото 0.5% от капитала е разпилян измежду хиляди дребни акционери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР