Нови местни избори се задават във Варна. На 2 февруари

...
Нови местни избори се задават във Варна. На 2 февруари
Коментари Харесай

Скандал! Нови избори във Варна! Изгониха кмета на ПП-ДБ в р-н “Одесос” Цветнен Цветков – въртял фирма незаконно

Нови локални избори се задават във Варна. На 2 февруари Общинската изборна комисия приключи пълномощията на кмета на р-н “Одесос ” Цветнен Цветков, тъй като управлявал компанията си в прорез със закона и отказал да я напусне след влизането си във властта.

 

Общинската изборна комисия (ОИК) във Варна излезе нощес с решение за предварително преустановяване на пълномощията на кмета на регион „ Одесос “ Цветнен Цветков. За случилото се ще бъде известена ЦИК, на която ще бъдат показани и документите, на чието съображение са прекъснати пълномощията на Цветков.

 

От комисията показват, че към сигнала за несъвместимостта на Цветков с позицията областен кмет е приложена разпечатка от Търговския указател, че той има компания - Едноличен търговец „ ТУКИ - Цветков - Цветнен Цветков “, което изисква ОИК да извърши инспекция по случая.

 

В сегашния случай правната рамка за несъответственост на настоящ областен кмет е заложена в член 41 и член 42 на ЗМСМА, показват от комисията.

 

Те гласят, че кметовете на региони не могат да правят комерсиална активност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, шефове или прокуристи в търговски сдружения, търговски пьлномощници, търговски представители, търговски медиатори, синдици, ликвидатори или да вземат участие в надзорни, управителни и контролни органи на търговски сдружения и кооперации за времето на мандата им.

 

Положилите клетва като кметовете на региони разполагат с едномесечен период да подхващат нужните стъпки за преустановяване на активността и/или за освобождението си от заеманата служба, в случай че при избирането си заемат такава или имат компания.

 

Срокът тече от полагането на клетвата. Те би трябвало да уведомят документално за подхванатите дейности ръководителя на Общинския съвет и ОИК. Удостоверение за настоящо положение от Търговския указател демонстрира, че Цветков е притежател на компания, а в едномесечния период от полагането на клетва не е подхванал дейности за заличаването й.

 

На база тази информация ОИК Варна приема за открито следното:

Едноличен търговец „ ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “ е търговец и прави комерсиална активност по смисъла на Търговски закон от 2010 година, като продължава горното и все още на приемане на актуалното решение.

 

В едномесечен период, считано от деня на полагане на клетва Цветнен Димитров Цветков не е подхванал дейности пред Търговско дружество на Национален осигурителен институт по отношение на условие на процедурата пред Търговски указател за бъдещо изтриване на Едноличен търговец „ ТУКИ – ЦВЕТКОВ – ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ “ с ЕИК 040039484. Такива дейности не са подхванати и до 29.01.2024 година В получено на 01.02.2024 година несъгласие от същия още веднъж липсва заявление за подхванати такива дейности.

 

Поради тази причина Общинската изборна комисия във Варна приключва предварително пълномощията на Цветнен Димитров Цветков като областен кмет на регион Одесос, община Варна.

 Анулира издаденото му уверение за определен за областен кмет на регион Одесос, община Варна в изборите за общински съветници и кметове, извършени на 29 октомври 2023 година в община Варна.

 

Решението за предварително преустановяване на пълномощията на Цветнен Цветков като кмет на регион „ Одесос “ предстои на обжалване в 7-дневен период пред Варненския административен съд.

 

В „ Одесос “ живеят над 80 хиляди варненци. След решението на ОИК и приключването на периодите за обжалване, следва президентът да насрочи частични локални избори за региона.

 

Решение на ОИК-Варна се чака и за пълномощията на още един областен кмет – Николай Желязков на „ Приморски “. Сигналът против него е също с дата 29 януари и е по тази причина, че е вписан като ликвидатор на комерсиално сдружение „ Контекст Плюс “ ЕООД.

 

И Цветков, и Желязков бяха определени за районни кметове от листата на ПП-ДБ.

Автор: crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР